Česko si musí uvedomiť, že Moskva bude aj naďalej reagovať na kroky Prahy, ktoré sú deštruktívne pre vzájomné vzťahy, uviedla podľa agentúry TASS vo vysielaní televíznej stanice RBK hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Obvinenie Ruska zo zapojenia do explózií v muničnom skladu vo Vrběticiach v roku 2014 znovu označila za absurdné.

„Veľmi dobre vedia a musia to vziať na vedomie, že budeme reagovať. Čím viac deštruktívnych krokov budú podnikať, tým viac sa im toho v odpovedi dostane,“ povedala Zacharovová.

Český premiér Andrej Babiš
Neprehliadnite

Babiš výbuch vo Vrběticiach nazval teroristickým útokom

Hovorkyňa ministerstva uviedla, že české vedenie nebolo počas siedmich rokov od výbuchu v areáli muničných skladov vo Vrběticiach schopné prísť s vysvetlením toho, čo sa tam pred siedmimi rokmi stalo. „Len niekoľko málo dní, ihneď po sústredenom útoku Západu, kedy boli vyhostení ruskí diplomati z USA a Poľska (...) sa Praha rozhýbala a zverejnila verziu,“ vyhlásila Zacharovová.

Hovorkyňa zopakovala, že stanovisko českej vlády o výbuchu vo Vrběticiach považuje za absurdné. „Tá verzia sa po dvoch dňoch prehýba pod takým množstvom fejkov a klamstiev zo strany oficiálnych českých predstaviteľov, že sa mi chce zdôrazniť - takú absurditu sme už dlho nevideli,“ uzavrela diplomatka.

Národná rada Slovenskej republiky (NR SR) pri príležitosti 25. výročia Nežnej revolúcie usporiadala vo štvrtok 13. novembra 2014 panelovú diskusiu pre študentov univerzít, vysokých a stredných škôl Slovenska. Na snímke predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Jan Hamáček počas diskusie 13. novembra 2014 v Bratislave.  FOTO TASR - Martin Baumann
Neprehliadnite

Česko je pripravené vyhostiť aj všetkých ruských diplomatov, vyhlásil Hamáček

Česká vláda v sobotu oznámila, že sa rozhodla vyhostiť 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, identifikovaných ako ruskí spravodajcovia, v súvislosti s podozrením na podiel ruských služieb na výbuchu v muničnom areáli vo Vrběticiacch v roku 2014. Pri explózii zahynuli dvaja zamestnanci. Moskva v nedeľu v odvetnom kroku vyhostila 20 pracovníkov českej ambasády. Zacharovová tento krok označila za adekvátnu reakciu na „agresívne a nepriateľské kroky zo strany Česka“.

Česká republika v utorok o dôvodoch vyhostenia 18 pracovníkov ruskej ambasády a následnom ruskom recipročným kroku informovala na zasadnutí Severoatlantickej rady spojenecké krajiny NATO. Podľa českého veľvyslanca Jakuba Landovského tam Česko poďakovalo spojencom za doterajšie prejavy solidarity a požiadalo o spoločné vyhlásenie na úrovni NATO. Českí veľvyslanci v členských krajinách Európskej únie a Severoatlantickej aliancie (NATO) sa majú obrátiť na vlády a požiadať spojencov o solidaritu a kolektívnu akciu, povedal v utorok vicepremiér a poverený minister zahraničia Jan Hamáček (ČSSD). Okrem iného Česko žiada o to, aby krajiny zvážili predvolanie ruských veľvyslancov, a vyzýva na kolektívnu akciu, ktorá by smerovala k solidárnemu vyhosteniu identifikovaných príslušných ruských spravodajských služieb z členských štátov EÚ a NATO. Hamáček si na stredu predvolal ruského veľvyslanca v ČR Alexandra Zmejevského.