Univerzitná nemocnica v Košiciach zaznamenala v prvom štvrťroku rekordný počet novorodencov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
novorodenec, bábätko
Foto: ilustračné, Getty images

Od januára do marca tohto roka sa v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) Košice na Triede SNP narodilo 453 novorodencov.

V rovnakom období roku 2020 to bolo 362 a rok predtým 375 novorodencov. Informovala o tom hovorkyňa UNLP Monika Krišková.

Dôvodom je COVID-19

„Keď som si porovnal počty narodených detí za uplynulých desať rokov, je to určite rekord za prvé tri mesiace,“ uviedol primár Peter Krcho, ktorý vedie Neonatologické oddelenie UNLP od marca 2020.

Náročná situácia s pandémiou COVID-19 sa dotkla všetkých pracovísk Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice. Mimoriadny nápor rodičiek pocítila vďaka tomu pôrodnica na Triede SNP.

„Za prvé tri mesiace tohto roka sa v dôsledku epidemických opatrení zvýšil počet pôrodov na našom pracovisku o takmer 30 percent,“ povedal prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky UNLP Košice Peter Urdzík.

Dôvodom nárastu pôrodov v tunajšej pôrodnici je predovšetkým skutočnosť, že pôrodnica na Rastislavovej ulici slúžila od januára výlučne budúcim matkám, ktoré mali pred pôrodom pozitívne testy na ochorenie COVID-19.

Rastislavova už slúži všetkým

Od tohto týždňa začína všetkým rodičkám opäť slúžiť aj pôrodnica na Rastislavovej ulici, ktorá bola od januára vyčlenená len pre COVID pôrody. Do utorka ich uskutočnila 184.

„Bežné rodičky budú umiestnené na 4. poschodí nášho oddelenia, kde je pôrodná aj sekčná sála zvlášť. Osobitné podmienky pre COVID-19 pozitívne rodičky ostávajú naďalej vytvorené na 5. poschodí, vrátane pôrodnej i operačnej sály, čiže sú absolútne izolované od ostatných rodičiek. Teší ma, že sa k nám vďaka zlepšujúcej sa epidemickej situácii môžu vrátiť bežné rodičky,“ dodal Ladislav Rosocha, primár Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v areáli na Rastislavovej.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ladislav RosochaPeter KrchoPeter Urdzík
Firmy a inštitúcie UNLP KE Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice