Americký Federálny rezervný systém (Fed) minulý týždeň konštatoval, že ekonomika v USA aktuálne jednoznačne zvyšuje rýchlosť rastu vďaka rastúcej dôvere spotrebiteľov. Predseda americkej centrálnej banky Jerome Powell vyslal pre trhy silný signál, že dôveruje v pokračovanie silného rastu aj v ďalších týždňoch a mesiacoch a predpokladá vyššie počty nových pracovných miest.

Zlepšenie na viacerých frontoch

Zvýšená ekonomická aktivita v USA od konca februára do začiatku apríla ide na vrub zvýšeného tempa očkovania proti ochoreniu covid-19 vo všetkých federálnych štátov USA a silnej fiškálnej podpory. Podľa reportu americkej centrálnej banky sa zlepšil aj trh práce, keď sa do práce vrátilo viac ľudí ako predtým. Tempo otvárania nových pozícií a prijímania zamestnancov do práce najvýraznejšie rástlo vo výrobnom priemysle, v sektoroch stavebníctva a gastro služieb (osobitne pohostinstiev).

„Dáta z amerického cestovného ruchu sú jasne pozitívnejšie ako predtým. Podporuje ich rastúci dopyt po voľnočasových aktivitách a cestovaní. Príčinou sú nielen americké jarné prázdniny, ale najmä zmiernenie obmedzení súvisiacich s pandémiou, zvýšenie tempa očkovania a nedávne stimulačné platby,“ uvádza sa v správe Fedu.

Faktom je, že v mnohých oblastiach USA bol práve sektor cestovného ruchu najviac zasiahnutý nástupom pandémie koronavírusu v minulom roku. O to viac optimizmu prinášajú správy, že cestovný ruch patrí medzi oblasti s najvýraznejším zlepšením.

Cestovný ruch v New Yorku už výrazne narástol

Ešte pred tromi mesiacmi označili predstavitelia newyorského Fedu cestovný ruch v tomto štáte v tzv. Béžovej knihe za „mimoriadne slabý“. Avšak posledná správa centrálnej banky už hovorí, že „cestovný ruch naďalej stúpa“. Dáta veľmi optimisticky ukazujú, že letecká doprava ide prudko nahor a miera obsadenosti hotelov v New Yorku sa už stihla vyšplhať nad 50 percent.

Zdá sa, že práve zlepšenie v cestovnom ruchu posúva New York v tempe návratu k predkrízovému stavu na čelo celého regiónu. Kým väčšina amerických okresov uviedla, že tempo rastu ich regionálnych ekonomík je zatiaľ mierne, newyorský Fed hovorí, že ekonomika v New Yorku „po prvý raz počas pandémie rástla silným tempom, pričom rast bol založený na všetkých odvetviach“. To aj napriek tomu, že aj New York sa nevyhol nárastu prípadov covid-19. Tieto správy sú pre finančné trhy signálmi, ktoré zvyšujú očakávania od budúceho vývoja. Bude zaujímavé sledovať, ako sa americkej ekonomike bude dariť v ďalších týždňoch.

Martin Krištoff

Absolvent Fakulty ekonómie a podnikania na Paneurópskej vysokej škole v Bratislave. Viac ako dva roky pôsobil ako finančný analytik u obchodníka s cennými papiermi CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s. Ako hlavný analytik spoločnosti CFD World sa aktuálne venuje portfolio managementu a analýzam akciových titulov z hľadiska fundamentálnych a technických ukazovateľov.

Upozornenie

Upozornenie: Redakcia sa nemusí stotožňovať s názorom autora