Odhalenie českých tajných služieb týkajúcich sa výbuchov muničných skladov vo Vrběticiach netreba brať na ľahkú váhu. Napriek tomu, že v praxi vieme len to, čo nám chcela česká BIS povedať. Predstavovaná verzia udalostí z roku 2014 obsahuje nevyhnutné logické prepojenia. 

Samotné vyslovenie podozrení spojené s údajnými sabotážnymi aktivitami dôstojníkov ruskej zahraničnej rozviedky GRU rezonuje nielen v Prahe, ale v celej Európe. Je prirodzené, že také závažné obvinenie, ako príprava explózie muničného skladu na území iného suverénneho štátu, vyvolalo vlnu politických reakcií, mediálnych komentárov a aktivistických statusov.

Problém nastáva, keď tieto reakcie zahmlievajú zdravý úsudok a pud politickej sebazáchovy. Diskusia o vyjadrení solidarity s Českom, možnej slovenskej reakcii a hrozbe ruskej spravodajskej činnosti je plne opodstatnená. Na Slovensku sa z nej však v posledných dňoch stala nevydarená fraška. 

KK7 Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin počas telekonferencie s členmi vlády 13. januára 2021 v Moskve. Ruský prezident Vladimir Putin v stredu nariadil hromadné očkovanie občanov svojej krajiny proti koronavírusu SARS-CoV-2, ktoré sa má začať od budúceho týždňa. Informovali o tom agentúry AFP a TASS. FOTO TASR/AP
Russian President Vladimir Putin chairs a meeting with members of the government via teleconference call at Novo-Ogaryovo state residence, outside Moscow, Russia, Wednesday, Jan. 1
Neprehliadnite

Čaká nás nová studená vojna s Ruskom? Kauza Vrbětice nás k tomu zásadne priblížila

Servilná mentalita

Kým v susedných krajinách (s výnimkou Poľska) je mimoriadne komplexná téma vzťahov s Ruskom a možných bezpečnostných hrozieb predmetom zmysluplnej diskusie, tak slovenskú mediálnu a politickú scénu ovládla hystéria.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa