Celosvetový predajsmartfónov stúpol v prvom štvrťroku medziročne o 24 percent na 340 miliónov. Zákazníci doháňali odložené nákupy a v Číne bol záujem o prístroje ponúkajúce technológie 5G. Vyplýva to zo zverejneného prieskumu spoločnosti Strategy Analytics, z ktorého cituje agentúra AFP.

V roku 2020 sa vinou pandémie veľa ľudí rozhodlo s nákupom nového smartphonu počkať. O to väčší bol ich záujem v prvých troch mesiacoch tohto roka. V Číne sa od januára do marca predalo medziročne o 35 percent viac prístrojov.

Apple mini
Neprehliadnite

Apple sa v závere minulého roka stal lídrom na trhu so smartfónmi

Čínsky trh so smartfónmi zaznamenal senzačný štvrťrok vďaka úspechu produktov 5G v rôznych cenových kategóriách," uviedla analytička Linda Suiová zo spoločnosti Strategy Analytics. Dodala, že zásadný vplyv na päť najväčších značiek nemal ani nedostatok polovodičov a obmedzenia na strane ponuky.

Najväčší podiel na trhu držala v uplynulom kvartáli juhokórejská spoločnosť Samsung, ktorá ho ovládla z 23 percent. Za ňou sa doťahoval Apple sa 17 percentami nasledovaný čínskymi značkami Xiaomi (15 percent), Oppo (11 percent) a Vivo (tiež 11 percent).

Samsung predaj medziročne zvýšil o 32 percent - podľa analytika Neila Mawstona zo Strategy Analytics sa mu to podarilo vďaka novej rade Galaxy A a vďaka úspechu skoršej rady Galaxy S21. Apple predal v porovnaní s rovnakým obdobím vlani o 44 percent viac smartphonov.