Británia začala vývoj antivirotík proti Covidu-19 s cieľom mať do konca roka najmenej dva účinné lieky pre domáce použitie. Oznámil to v utorok podľa agentúry Reuters britský premiér Boris Johnson.

Britský ministerský predseda vyzdvihol vakcíny a pravidelné testovanie ako kľúče k návratu k normálu do leta, ale jeho vláda tiež podporuje vývoj liekov, ktoré majú pomôcť v boji proti pandémii koronavírusu.

„Naša nová pracovná skupina pre antivirotiká sa bude usilovať o vývoj inovatívnych liekov, ktoré si môžete vziať doma, keď chcete zastaviť Covid-19," povedal Johnson. „To by mohlo poskytnúť ďalšiu nepostrádateľnú obranu pred akýmkoľvek budúcim nárastom infekcií a zachrániť viac životov," vyhlásil Johnson.

EBE 31 Londýn - Britský minister zdravotníctva Matt Hancock reční počas  tlačovej videokonferencie o očkovacom programe proti ochoreniu COVID-19 v sídle vlády na Downing Street 10 v Londýne 26. februára 2021. FOTO TASR/AP
Britain's Health Secretary Matt Hancock speaks during a virtual press conference on the COVID-19 vaccination programme, inside 10 Downing Street in London, Friday, Feb. 26, 2021. (AP Photo/Matt Dunham, Pool)
Neprehliadnite

Británia plánuje preočkovanie obyvateľstva na posilnenie účinnosti vakcín

Britská vláda dúfa, že nové lieky bude možné brať doma po pozitívnom teste alebo vystavení sa koronavírusu. Cieľom je obmedziť jeho šírenie a urýchliť zotavovanie. Preparáty majú tiež obohatiť ponuku liekov, ktoré už sú k dispozícii.

Výskum britských vedcov už odhalil, že ako steroid dexametazón, tak prípravok tocilizumab, čo je liek proti artritíde od firmy Roche, znižujú riziko úmrtia u pacientov s vážnym priebehom choroby Covid-19. Hlavný vedecký poradca britskej vlády Patrick Vallance povedal, že antivirotiká vo forme tabliet by mohli pomôcť ochrániť ľudí, ktorí nemohli dostať vakcínu, a mohli by si tak vytvoriť vrstvu obrany pred obávanými novými variantmi koronavírusu.