Najviac diplomatických pracovníkov na Slovensku má Rusko, za ním nasledujú Američania

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ruský štátny znak a vlajka
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

Najviac diplomatických pracovníkov má na Slovensku Ruská federácia. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) ich eviduje takmer 30.

Vyplýva to z diplomatickej listiny, teda z prehľadu veľvyslanectiev, konzulárnych úradov či vedúcich členov diplomatických misií akreditovaných na Slovensku, ktorá bola naposledy aktualizovaná 1. apríla tohto roku.

Slovensko vlani vyhostilo troch Rusov

Rusko má na Slovensku konzulárne oddelenie, Úrad pridelenca obrany, Obchodné oddelenie a Ruské centrum vedy a kultúry.

Napríklad Spojené štáty americké majú na Slovensku viac ako 20 pracovníkov. Viac ako 15 diplomatických pracovníkov má aj Maďarsko, Čínska ľudová republika či Francúzsko.

„Pokiaľ ide o počet našich diplomatov v Rusku, v rámci Zastupiteľského úradu v Moskve, Generálneho konzulátu v St. Petersburgu a Slovenského inštitútu v Moskve pôsobí celkovo 18 diplomatických pracovníkov,“ uviedol hovorca MZVEZ Juraj Tomaga.

Slovensko naposledy vyhostilo troch ruských diplomatov v auguste 2020. Podľa vtedajších vyjadrení rezortu diplomacie boli dôvodom informácie slovenských spravodajských zložiek, že činnosť diplomatov bola v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch.

Česi vyhostili 18 ruských diplomatov

Český premiér Andrej Babiš spolu s ministrom vnútra a dočasným ministrom zahraničia ČR Janom Hamáčkom na mimoriadnej tlačovej konferencii v sobotu 17. apríla oznámili vyhostenie 18 ruských diplomatov. Identifikovali ich totiž ako pracovníkov ruských tajných služieb.

Podľa Babiša a Hamáčka existuje podozrenie, že sa Rusko podieľalo na výbuchu muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014, pri ktorom zomreli dvaja ľudia. Rusko v reakcii oznámilo, že vyhostí 20 zamestnancov českého veľvyslanectva v Moskve.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Juraj Tomaga
Firmy a inštitúcie MZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR