Vicepremiér, minister vnútra a súčasne poverený minister zahraničia Jan Hamáček (ČSSD) má posilnenú ochranku. Serveru iDNES.cz to potvrdil hovorca ministerstva vnútra Ondřej Krátoška. Viac informácií, napríklad či to súvisí so sobotňajším zverejnením informácie o podiele ruských agentov na výbuchu vo Vrběticiach, však neoznámil. Pripomenul, že ako minister vnútra má Hamáček ochranku zo zákona. Mám ale potvrdené, že ju má posilnenú, povedal ČTK.

„On ju má samozrejme zo zákona danú, pretože ako minister vnútra, rovnako ako minister obrany a predsedovia komôr Parlamentu to majú, ale mám potvrdenú informáciu, že ju má posilnenú, ale nič viac k tomu nemám," povedal Krátoška ČTK.

Server iDNES.cz napísal, že hovorca nepotvrdil, avšak ani nevyvrátil, že Hamáček má k dispozícii aj obrnenú limuzínu.

Národná rada Slovenskej republiky (NR SR) pri príležitosti 25. výročia Nežnej revolúcie usporiadala vo štvrtok 13. novembra 2014 panelovú diskusiu pre študentov univerzít, vysokých a stredných škôl Slovenska. Na snímke predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Jan Hamáček počas diskusie 13. novembra 2014 v Bratislave.  FOTO TASR - Martin Baumann
Neprehliadnite

Česko je pripravené vyhostiť aj všetkých ruských diplomatov, vyhlásil Hamáček

Posilnenie bezpečnosti ministra vnútra a súčasne povereného ministra zahraničia nasledovalo podľa serveru len krátko po tom, čo Česko slovami Hamáčka „rozbilo rezidentúry ruských tajných služieb u nás". Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu oznámil, že české bezpečnostné zložky majú dôvodné podozrenie, že do výbuchu muničného areálu vo Vrběticiach na Zlínsku v roku 2014 boli zapojení príslušníci ruskej tajnej služby GRU. Český štát vyhostil 18 pracovníkov ruskej ambasády, ktorí boli identifikovaní ako členovia ruských tajných služieb. Rusko v odvetnom kroku vyhostilo 20 zamestnancov českej ambasády v Moskve, čím podľa Hamáčka paralyzovalo jej chod.

Hamáček v utorok oznámil, že si na stredu popoludní predvolal ruského veľvyslanca v ČR Alexandra Zmejevského. Chce mu oznámiť protest proti postupu Ruska po tom, čo Česko vyhostilo 18 pracovníkov ruskej ambasády. Hamáček zároveň uviedol, že Zmejevskij bude v stredu ako prvý oboznámený s prípadnou ďalšiou českou reakciou.