Európska komisia a Rakúsko zabezpečili dodanie vakcín Pfizer/BioNTech pre západný Balkán

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pfizer požiada regulačné úrady USA, aby povolili posilňujúcu tretiu dávku vakcíny.
JAR ako dar od USA dostane 2,2 milióna dávok očkovacej látky Pfizer-BioNTech. Foto: ilustračné, SITA/AP

Európska komisia a Rakúsko v utorok oznámili uzavretie dohody o dodávkach vakcín proti koronavírusu pre krajiny západného Balkánu.

Ako uviedla oficiálna stránka výkonného orgánu Európskej únie, do spomenutého regiónu tak bude smerovať dovedna 651-tisíc dávok očkovacej látky Pfizer/BioNTech, prvá dodávka je naplánovaná na máj.

Očkovanie je potrebné urýchliť

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyhlásila, že je nevyhnutné urýchliť očkovaciu kampaň, a to všade.

„S radosťou oznamujem, že sme zabezpečili dávky, ktoré pomôžu zaočkovať zdravotníckych pracovníkov a iné zraniteľné skupiny na západnom Balkáne. Európska únia stojí za našimi partnermi v regióne, ktorí od nás hľadajú podporu. Chcem poďakovať Rakúsku za uľahčenie tejto dodávky a za to, že preukázalo pevné odhodlanie a solidaritu s krajinami západného Balkánu,“ povedala Von der Leyenová.

Investícia do zdravia a bezpečnosti

Podľa rakúskeho ministra zahraničných vecí Alexandra Schallenberga je podpora západného Balkánu pri získavaní vakcín investíciou do zdravia a bezpečnosti v celom regióne.

„Prázdne miesta na očkovacej mape, nech už sú kdekoľvek, predstavujú nebezpečenstvo pre nás všetkých. Nikto nie je v bezpečí, kým nie sú v bezpečí všetci,“ skonštatoval rakúsky politik.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexander SchallenbergUrsula von der Leyenová
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia