Obžaloba na Dušana Kováčika

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku obžalobu na bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a ďalších trestných činov.

D. Kováčika zadržali a obvinili 22. októbra minulého roku a stále je väzobne stíhaný. Funkcie špeciálneho prokurátora sa vzdal krátko po obvinení.

Koncom marca ho obvinili v novej trestnej veci, a to z prijímania úplatku vo výške 50-tisíc eur od podnikateľa Petra Košča. Úplatok sa týka trestnej veci bývalého riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností Jozefa Reháka.

Na snímke špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorého zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) v Bratislave vo štvrtok 22. októbra 2020. FOTO TASR - Jaroslav Novák
Neprehliadnite

Prokurátor ÚŠP podal obžalobu na Dušana Kováčika

Voľby by vyhral Pellegriniho Hlas-SD

Voľby by v apríli vyhrala strana Hlas-SD s 23,9 percentami. Druhú priečku by obsadila strana SaS s 13,8 percentami a tretiu hnutie OĽaNO s podielom 10 percent. V poradí ako štvrtá by sa podľa prieskumu umiestnila strana Smer-SD (9,2 percenta). Do NR SR by sa dostalo aj Progresívne Slovensko (8,3 percenta) a Sme rodina (7,4 percenta).

Pod hranicou zvoliteľnosti, teda pod piatimi percentami, sa dostalo hnutie KDH (4,5 percenta), Za ľudí (4,3 percenta) a Aliancia (4,2 percenta), SNS (3,3 percentá), Dobrá voľba (3,1 percenta), Republika (3,1 percenta) a ĽSNS (2,9 percenta).

Podľa prieskumu 20,4 percenta respondentov deklarovalo, že by voliť nešlo. Prieskum realizovaný na vzorke tisíc respondentov, ktorý sa konal v období od 12. do 17. apríla, robila agentúra AKO.

Šéfom Hlasu-SD je P. Pellegrini, podpredsedami D.Saková,E.Tomáš a R.Raši
Neprehliadnite

Voľby by v apríli vyhral Hlas-SD, nasleduje SaS a OĽANO

Nezamestnanosť na štvorročnom maxime

Miera nezamestnanosti na Slovensku v marci vystúpila na štvorročné maximum 7,98 percenta. Vo februári nezamestnanosť predstavovala 7,90 percenta. Počet registrovaných nezamestnaných, ktorí by mohli okamžite nastúpiť do práce, v marci vzrástol oproti februáru o viac ako 2 100 na 218 627 osôb. Úrady práce evidovali cez 62-tisíc voľných pracovných miest.

Situácia na trhu práce sa začala zhoršovať po prepuknutí epidémie. Ešte minulý rok vo februári bola miera nezamestnanosti tesne nad piatimi percentami. Výraznejšiemu nárastu počtu nezamestnaných počas koronakrízy zabránili vládne dotácie na udržanie zamestnanosti, ktorých výšku štát postupne zvyšoval.

pracovný pohovor
Neprehliadnite

Nezamestnanosť na Slovensku vystúpila na štvorročné maximum 7,98 percenta

Putin diskutovať neplánuje

Ruský prezident Vladimir Putin neplánuje absolvovať rozhovory s Českou vládou v súvislosti s vyostrením vzťahov. V poslednom období došlo podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova k vystupňovaniu napätia medzi Ruskom a viacerými zahraničnými krajinami. Moskva viaceré zahraničné krajiny vyzýva, aby sa upokojili a prestali s masívnou protiruskou psychózou.

Premiér Andrej Babiš výbuch nazval bezprecedentným teroristickým útokom na českom území. Česká polícia v súvislosti s výbuchmi hľadá dvoch Rusov, ktorí používajú niekoľko identít. Ide o tých istých mužov, ktorých Veľká Británia obvinila z pokusu o vraždu Sergeja Skripaľa a jeho dcéry.

JB 34 Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin počúva šéfa Účtovnej komory Ruska Alexeja 
Kudrina počas ich stretnutia v Kremli v Moskve 23. marca 2021. Ruský prezident Vladimir Putin dostal v utorok večer prvú dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Oznámil to jeho hovorca Dmitrij Peskov bez toho, aby spresnil, ktorou vakcínou bol 68-ročný Putin konkrétne zaočkovaný. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ruské médiá. FOTO TASR/AP

Russian President Vladimir Putin listens to Alexei Kud
Neprehliadnite

Putin neplánuje absolvovať rozhovory s českou vládou

Miroslav Kollár mieri do strany Spolu

Poslanec Národnej rady Miroslav Kollár vstupuje do mimoparlamentnej strany Spolu. Do parlamentu sa dostal ako člen strany Za ľudí, ktorej bol aj podpredsedom. Z koalície i zo strany odišiel vo februári po kritike vlády a vtedajšieho premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) za zvládanie pandémie.

Situácia sa však podľa neho ani po rekonštrukcii vlády veľmi nezmenila. Skonštatoval, že k strane Spolu sa pridal aj preto, že „bez veľkých rečí“ prinášala riešenia v teréne.

M. Kollár v auguste minulého roka kandidoval za šéfa Za ľudí. Predsedníčka Veronika Remišová jeho odchod vo februári okomentovala tým, že k tomuto kroku smeroval, odkedy prehral v boji o predsedu strany.

Miroslav Kollár
Neprehliadnite

Poslanec Miroslav Kollár po odchode zo Za ľudí vstupuje do strany Spolu