Nitriansky samosprávny kraj chystá rekonštrukciu cesty medzi Bajčom a Štúrovom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Cesta, oprava cesty
Foto: ilustračné, Getty images

Nitriansky samosprávny kraj chystá rekonštrukciu cesty Bajč – Štúrovo. Celková dĺžka modernizovanej cesty je 38 kilometrov. Podľa projektovej dokumentácie na 33-kilometrovom úseku vymenia asfaltový povrch.

Predpokladaná cena rekonštrukcie bola vyčíslená na 8,6 milióna eur, vyhlásené verejné obstarávanie ju môže znížiť. Kraj počíta v tomto prípade s financovaním z eurofondov.

Cesta má viacero nedostatkov

Cesta II/509 tvorí dôležitú dopravnú spojnicu medzi obcou Bajč a mestom Štúrovo, prechádza cez intravilán obcí Bajč, Pribeta a Gbelce.

„V súčasnosti je stavebno-technický stav cesty a jej vybavenia ovplyvnený viacerými bodovými nedostatkami ako narušené vrstvy krytu vozovky, nespevnené krajnice narušené eróziou a nedostatočnou šírkou, zanesené cestné priekopy, chýbajúce vodiace a bezpečnostné zariadenia, autobusové zastávky bez spevnených nástupných plôch,“ píše sa v projektovej dokumentácii k rekonštrukcii.

Pribudnú bezpečnostné prvky

Investícia Nitrianskeho samosprávneho kraja rieši zlepšenie všetkých rozhodujúcich parametrov cesty.

Okrem výmeny asfaltového povrchu budú spevnené krajnice, pribudnú bezpečnostné prvky, vymenené a doplnené bude tiež dopravné značenie.

Keďže časť cesty prechádza cez chránené vtáčie územie Dolné Považie, stavebné práce v tomto úseku budú prebiehať mimo obdobia, v ktorom tu hniezdi chránené vtáctvo. S výrubom drevín ani s iným vážnym zásahom do prírody projekt neráta.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie NSK Nitriansky samosprávny kraj (VÚC)