• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Sulík sa dokončenia Nord Streamu 2 neobáva, nemá nahradiť existujúce kapacity

  • 14:20 20.04.2021
  • Bratislava
Sulík sa dokončenia Nord Streamu 2 neobáva, nemá nahradiť existujúce kapacity

Dokončenie kontroverzného plynovodu Nord Stream 2 by nemalo mať výrazný vplyv na slovenské plynárenské podniky.

Plynovod, ktorý bude po dne baltského mora dopravovať plyn z Ruska do Nemecka a obíde tak poľské či slovenské plynovody, nemá nahradiť súčasné prepravné kapacity. V utorok to na tlačovej konferencii venovanej hospodárskym výsledkom Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) povedal minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Nord Stream sa primárne nestavia preto, aby nahradil existujúce kapacity, ale aby vytvoril nové,“ tvrdil Sulík. Po zatvorení jadrových elektrární a plánovanom ukončení prevádzky uholných elektrární bude Nemecko čeliť nedostatku energie a jedným zo spôsobov, ako ju nahradiť, je zvýšený dovoz plynu z Ruska. „Očakávam, že Nord Stream 2 bude v prvom rade dodávať plyn do Nemecka,“ povedal Sulík.

Z prepravy ruského plynu ďalej na západ a juh Európy v súčasnosti profituje pološtátny prepravca Eustream a pokiaľ by Rusko začalo preferovať predaj plynu do Európy cez Nord Stream 2, prišla by firma o veľkú časť ziskov. Eustream v ostatnom účtovnom období, ktoré sa začalo 1. augusta 2019 a skončilo sa 31. júla 2020, prepravil 60,64 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu a medziročne znížil zisk pred zdanením o deväť percent na 486,6 milióna eur. Celkové výnosy spoločnosti klesli o necelých šesť percent na 748 miliónov eur.

Proti dostavbe nového plynovodu sa okrem krajín, ktoré by mohli prísť o zisky z prepravy plynu postavili aj USA. Tie dokonca firmám, ktoré spolupracujú na výstavbe plynovodu, hrozia sankciami a situácia sa nezmenila ani po nástupe nového amerického prezidenta Joea Bidena. Podľa analytikov sa USA usilujú o zvýšenie svojho podielu na európskom trhu s plynom dodávkami skvapalneného zemného plynu (LNG) a Nord Stream 2 je pre nich priamou konkurenciou.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

VČERA - 20:10Ekonomické

Predseda vlády sa po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ netajil určitou mierou skepticizmu voči navrhovaným plánom o lepšej hospodárskej budúcnosti EÚ.

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

VČERA - 18:03Ekonomické

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac.

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

VČERA - 17:22Ekonomické

Poslanci schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili "jasný sľub" strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok.

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

VČERA - 16:09Ekonomické

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 654 miliónov eur.