20.4.2021 17:03 | Bitcoin

Bitcoin a ethereum klesajú, dogecoin pokračuje v raste

Zdroj: Pexels

Ethereum v utorok stratilo približne 5,3 %.

Dve najväčšie kryptomeny, bitcoin a ethereum, pokračujú v oslabovaní, ktoré sa začalo minulý týždeň. Naopak, dogecoin, ktorý pôvodne vznikol ako vtip, naďalej rastie.

Bitcoin sa predpoludním predával v Londýne so stratou 4,6 % po 54 763,19 USD (45 503,27 eura). V nedeľu (18. 4.) jeho cena padla o 15 % až na 51 541 USD, neskôr zmazala časť strát, ale aktuálne sa opäť oslabuje. Ethereum v utorok stratilo približne 5,3 % a obchodovalo sa po 2 134,70 USD.

Čítajte aj Británia skúma možnosť vytvorenia digitálnej libry

Obe kryptomeny sa dostali pod tlak po očakávanom vstupe na burzu spoločnosti Coinbase v minulom týždni, ktorá prevádzkuje najväčšiu kryptomenovú burzu v USA. Tento vstup na burzu je považovaný za míľnik celého odvetvia. Bitcoin sa najprv dostal na nový rekord takmer 65 000 USD.

Od debutu akcií Coinbase sa však opäť oslabuje. Jedným z dôvodov sú obavy, že americké ministerstvo financií sprísni reguláciu digitálnych mien, keďže chce bojovať proti praniu špinavých peňazí prostredníctvom kryptoaktív. Negatívny vplyv malo aj opatrenie Turecka, kde centrálna banka od 30. apríla zakázala používanie krpytomien pri platbách.

Naopak, dogecoin sa v utorok predpoludní predával s plusom 18 % po 0,4075 USD. Dôvodom je, že fanúšikovia tejto kryptomeny považujú 20. apríl za DogeDay.

Nie je úplne jasné, prečo sa rozhodli pre tento dátum, ktorý je tiež Medzinárodným dňom marihuany (International Weed Day). Príspevky na Twitteri a Reddite však nabádajú fanúšikov, aby nakupovali dogecoin a zvýšili jeho cenu až na 1 USD.

Dogecoin sa v uplynulom týždni posilnil o vyše 400 % a od začiatku roka o vyše 5000 %. Vďaka tomu sa táto digitálna mena myslená ako vtip stala z pohľadu trhovej kapitalizácie piatou najväčšou kryptomenou. V pondelok (19. 4.) dokonca na krátky čas predstihla štvrtú XRP (ripple). Aktuálne sa celková hodnota dogecoinov v obehu odhaduje na viac než 52 miliárd USD.

Dogecoin vytvorili v roku 2013 softvéroví inžinieri Billy Markus a Jackson Palmer ako zábavnú alternatívu k bitcoinu. Jeho výrazné posilnenie vyvoláva obavy aj medzi niektorými fanúšikmi kryptomien. Môže totiž signalizovať bublinu na trhu.

(1 EUR = 1,2035 USD)

(TASR)