Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.04.2021 14:37 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Bývalý špeciálny prokurátor v problémoch! Dušan Kováčik má na krku už aj obžalobu

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal obžalobu na obvineného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, a to pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zločin prijímania úplatku a pokračovací zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v jednočinnom súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti.

Informoval o tom hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

Dušana Kováčika zadržali a obvinili 22. októbra minulého roku a je pre obvinenia z viacerých trestných činov momentálne väzobne stíhaný. Podľa orgánov činných v trestnom konaní spolupracoval so zločineckou skupinou takáčovcov a tiež so skupinou okolo Norberta Bödöra a obvinených policajných funkcionárov.

"Prokurátor ÚŠP podal dnes obžalobu na obvineného Dušana K., a to zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zločinu prijímania úplatku a pokračovacieho zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v jednočinnom súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti," dodal Skladan.

Tento týždeň plynula prokurátorovi ÚŠP zákonná lehota na podanie návrhu na predĺženie väzby Dušanovi Kováčikovi. Keďže je aktuálne podaná už obžaloba na súde, bude sudkyňa v zákonnej lehote rozhodovať o súdnej väzbe. Dušan Kováčik od októbra nepožiadal o prepustenie z väzby.

 

Dušan Kováčik sa vzdal funkcie špeciálneho prokurátora krátko po obvinení. Má aktuálne stále dočasne pozastavený výkon funkcie prokurátora a je služobne zaradený na trestnom odbore GP SR. Zo zákona poberá 30 percent platu. Druhý aprílový týždeň Skladan informoval, že generálny prokurátor SR Maroš Žilinka nezistil dôvody na zrušenie obvinenia Dušana Kováčika. Nevyhovel tak návrhu obvineného.

Dušan Kováčik sa domáhal zrušenia uznesenia vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru o vznesení obvinenia z 22. októbra 2020 v spojení s uznesením prokurátora ÚŠP o zamietnutí sťažnosti z 21. januára 2021.

Koncom marca Dušana Kováčika obvinili v novej trestnej veci, a to z prijímania úplatku. Dušan Kováčik mal prijať úplatok vo výške 50.000 eur od podnikateľa Petra K.

Úplatok sa týka trestnej veci bývalého riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností Jozefa R. Polícia ho zadržala pri minuloročnej akcii Judáš. Čelí obvineniu z toho, že vynášal informácie o odposluchoch skupine sýkorovcov. V prospech gangu mal pracovať minimálne v rokoch 2000 až 2011.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vodička jazdu pod vplyvom alkoholu nezvládla.
Foto
Opitá vodička napálila do múru: Neuveriteľné, koľko nafúkala ráno pred ôsmou!
Boj o stoličku šéfa parlamentu sa zamotáva.
Boj o stoličku predsedu NR SR: Čo charakterizuje Danka a Rašiho? Politológ hodnotí stabilitu koalície
(ilustračná foto)
Muž († 72) mal COVID 613 dní! Desivé, čo sa v jeho tele udialo: Vedci varujú
Ak nemôže otec, robí Sebastianovi navigátorku kamarátka Karin.
FotoVáš Tip
Z 11-ročného Sebastiana vyrastá hviezda rely: Toto sú najväčšie úspechy malého pretekára za volantom!
(ilustračné foto).
Nočný požiar vystrašil ľudí vo Výbornej pod Tatrami: Čo sa stalo na dvore domu?!
Foto
Legenda futbalového Slovana vymenil loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...
Riaditeľ RTVS Ľ. Machaj by po rozdelení prišiel o svoju stoličku.
Vláda rozhoduje o osude RTVS: Zásadná vec zostala, príde Machaj o stoličku riaditeľa?
Vlkolínec
Obyvatelia Vlkolínca už sú ZÚFALÍ: Sme ako opice v zoo, bodaj by sa na nás zabudlo!
Bojový dron
Poplach v Rusku: Smolenská oblasť pod paľbou! Na TOTO sa nepriatelia mali zamerať
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael ďakuje USA: Silný odkaz pre všetkých našich nepriateľov!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pripravte si nervy: Na cestách sa zdržíte