Investíciám, ktoré ponúkajú influenceri ako Rytmus či Plačková, sa zďaleka vyhýbajte (rozhovor)
20.4.2021 13:00
akt. 22.06.2021 04:13

Investíciám, ktoré ponúkajú influenceri ako Rytmus či Plačková, sa zďaleka vyhýbajte (rozhovor)

5fotiek v galérii
Zdroj: Branislav Wáclav/Aktuality.sk
Uložiť článok
V dnešnej internetovej dobe na ľudí číha mnoho lákavých ponúk, ktoré sa javia ako skvelé možnosti zbohatnutia. Veľmi často však ide o podvody alebo extrémne rizikové investície, na ktorých nakoniec prerobia.

Akcie, nehnuteľnosti, drahé kovy či kryptomeny. To je len krátky výpočet, do čoho môžeme vložiť naše ťažko zarobené peniaze. S každou investíciou je však spojené isté riziko, o čom sa nedávno presvedčili napríklad ľudia, ktorí kúpili dlhopisy investičnej skupiny Arca Capital, vrátane rodiny Igora Matoviča a teraz prídu o časť svojich financií. 

O tom, ako by sme mali investovať a zároveň neprísť o peniaze sme sa rozprávali s generálnym riaditeľom poradenskej spoločnosti SOPHISTIC Pro finance Radoslavom VALKOM. 

V rozhovore sa ďalej dočítate:

– ako odhaliť, že investičná ponuka je veľmi riziková, prípadne ide o podvod,

– do čoho by mali investovať bežní ľudia a čomu by sa mali vyhýbať,

– či na slovenskom trhu pôsobia aj iné spoločnosti, ktoré môžu skončiť v problémoch ako Arca Capital,

– či sú kryptomeny vhodným spôsobom, kam uložiť časť svojich peňazí.

Pred časom sme na portáli Aktuality.sk zverejnili články o tom, ako známy raper Rytmus propagoval na sociálnej sieti možnosti rýchleho a ľahkého zárobku. Skutočnosť však bola trochu iná. Zaznamenali ste nárast, že čoraz viac verejne známych osobností ponúka rôzne investičné služby a možnosti rýchleho zárobku?

Čoraz častejšie vidím na sociálnych sieťach influencerov, ktorí bežným ľuďom radia aj v oblasti financií a investovania. A vnímam to ako skutočne veľký problém. Mnoho z týchto ľudí totiž nikdy nič nedosiahlo, sú len populárni.

No hoci neraz vlastne nemajú potuchy o tom, ako funguje svet obchodovania, napriek tomu bez problémov promujú firmu či konkrétnu službu z finančnej oblasti. Keď reklamujú rôzne predražené a zbytočné doplnky výživy, tabletky na chudnutie či kozmetiku, mávnem nad tým rukou.

Ak si to aj niekto kúpi, stratí pár desiatok eur. Ak však uverí svojmu influencerovi a začne na vlastnú päsť investovať, môže stratiť všetky svoje úspory.

Váš text o Rytmusovi, ktorý propagoval malú neznámu firmu a ľudia prichádzali o tisícky eur, som postrehol. Dúfal som v to, že sa influenceri poučia a do promovania firiem či produktov z finančnej oblasti sa nebudú bezhlavo púšťať.

V tomto som sa mýlil, keďže len prednedávnom propagovala Zuzana Plačková s takmer 800-tisíc užívateľmi sociálne obchodovanie prostredníctvom platformy Naga. Zachytil som aj ďalších známych ľudí robiacich reklamu tejto platforme. Ich mená si už nepamätám, ale mali desaťtisíce followerov.

V prípade spomínanej platformy však ide o normálne investičné nástroje. Nejde o nejaký podvod.

Nie, nejde o podvod, ale treba si uvedomiť jednu dôležitú vec. Zákon hovorí o tom, že keď nejaká finančná spoločnosť robí reklamu na svoje služby, musí zároveň upozorniť aj na možné riziká. V prípade influencerov však nič také neexistuje.

Myslíte si, že Zuzana Plačková alebo Rytmus upozornili svojich sledovateľov na možné – a podotkým že rozhodne nie malé - riziká? Povedia len to, na čom sa dohodli so zadávateľom reklamy a viac ich to nezaujíma. Opakujem, toto je skutočný problém, keďže dáta hovoria o tom, že mladí ľudia veria svojim influencerom a možné riziká ani nevnímajú.

Čo hrozí ľuďom, ktorí uveria takýmto známym osobnostiam v prípade investovania?

To záleží na tom, či ide o finančné nástroje, ktoré spadajú pod reguláciu, alebo ide o také, ktoré regulované nie sú. V prvom prípade ľuďom nič zásadné nehrozí. Zoberme si napríklad bankový účet. Ten podlieha štátnej kontrole a prísnej regulácii.

Avšak, čím ďalej ideme smerom k rizikovejším finančným nástrojom, tam treba byť čoraz viac opatrný a mať väčšiu vedomosť o tom, ako daný inštrument funguje. Platí, že ak klient nepozná riziká, nevie sa im brániť. Mimochodom, to bol presne prípad investičnej skupiny Arca Capital, kde predajcovia klientom tvrdili, že ich dlhopisy majú garantovaný výnos.

Akých predajcov máte na mysli?

Išlo o finančných sprostredkovateľov, ako aj ľudí z niektorých finančných inštitúcií. Klientom reálne tvrdili, že vydávané dlhopisy Arca Capital sú garantované. Aj keď im na jednej strane hovorili pravdu, na strane druhej im klamali. 

Ako sa dá klamať aj neklamať zároveň?

Na dlhopise máte jasne napísaný percentuálny výnos, ktorý je v prípade vyplatenia garantovaný. Čo však nastane, ak ale nepríde k vyplateniu cenného papiera, ako tomu bolo v prípade Arcy? To už drobným retailovým investorom nikto nehovoril.

Vy ste nepatrili medzi tých, ktorí ponúkali klientom dlhopisy Arcy?

Nie, práve naopak. Už niekoľko rokov predtým, ako sa ukázali problémy Arcy Capital sme upozorňovali na možné riziká spojené s nákupom cenných papierov tejto skupiny. Firmy z ich portfólia totiž dlhodobo vykazovali zlé finančné výsledky.

Čiže ste vedeli, že ide možno o podvod?

Na také tvrdenie som nemal dôkazy. Musel by som vidieť ich účtovníctvo a konkrétne peňažné toky, na čo som dosah nemal. To môže urobiť len polícia alebo finančná správa.

V Sophistic Pro finance sme však našich kientov, ale aj kolegov z branže upozorňovali na možné riziká spojené s korporátnymi dlhopismi Arcy Capital.

Každopádne, nechápte to tak, že korporátne dlhopisy a zmenky kritizujem vo všeobecnosti. Ide o cenné papiere, ktoré rozhodne majú svoje miesto na finančnom trhu. Nemali by však byť určené pre bežného človeka. Nemá totiž dostatok informácií, aby adekvátne zhodnotil takýto druh investície a jej možné riziká.

Existuje na Slovensku viac takýchto firiem ako Arca, ktoré ponúkajú svoje dlhopisy a považujete ich za rizikové?

5fotiek v galérii Radoslav Valko, generálny riaditeľ poradenskej spoločnosti SOPHISTIC Pro finance Zdroj: Branislav Wáclav/Aktuality.sk

Je ich viac. Zatiaľ nebudem konkrétne menovať, ale priblížim jeden podnik, ktorý je z môjho pohľadu veľmi rizikový. Verím, že ak niekto má jeho dlhopisy, spozornie a ešte raz zváži svoje investície.

Táto spoločnosť ponúka dlhopisy, cez ktoré chce financovať domovy dôchodcov v Nemecku. V rámci svojho marketingu to prezentuje ako skvelú príležitosť, pretože ide o lukratívny a bohatý trh, kde bude pribúdať stále viac penzistov. Navyše, štát výstavbu takýchto zariadení podporuje. Firma tvrdí, že má veľké pozemky v Nemecku a ide stavať domovy pre seniorov.

Tieto plány však už prezentujú sedem rokov a doteraz nepostavili nič. Keďže časť dlhopisov už bola splatná a firma ich aj vyplatila, tak ja sa pýtam, odkiaľ mali na to peniaze? Zatiaľ totiž nemajú žiadne príjmy. Toto pre mňa vykazuje znaky Ponziho schémy.

Nemala by v takomto prípade zasiahnuť polícia alebo aj Národná banka Slovenska?

Je to veľmi komplikované. Ako im polícia dokáže konkrétny podvod? Národná banka Slovenska (NBS) zase takúto kontrolu nevykonáva.

NBS však dáva povolenie na emisiu dlhopisov. Ďalšie detaily ju nezaujímajú?

NBS len schvaľuje emisiu z pohľadu legislatívy, teda či je formálne všetko v poriadku. Rizikovosť vôbec neposudzuje. Dlhopis je vlastne pôžička a za tento úver mi po čase spoločnosť vráti peniaze aj s patričným výnosom - úrokom.

Keby sa obyčajným ľuďom hovorilo to, že zakúpením korporátneho dlhopisu vlastne dávajú pôžičku firme, ktorá môže skrachovať, tak by si všetci dávali oveľa väčší pozor. A dá sa to jednoducho nastaviť – postačí, aby sa s každým klientom nahralo krátke video, kde povie, že si je tejto skutočnosti, ako aj možných rizík vedomý.

A čo ďalšie podozrivé investície?

Nedávno na internete istá firma propagovala dlhopisy na celkom megalomanský projekt na vodnej nádrži. Stačí sa pozrieť na pozemky, kde by mal byť projekt realizovaný a zistíte, že tie jej vôbec nepatria.

Ako môžu vyberať peniaze na developerský projekt, ktorý nemá ani vysporiadané pozemky? To je základný indikátor pre mňa ako skúseného investora, že ide o extrémne rizikovú a problémovú investíciu.

Ako myslíte, že skončí celá kauza okolo Arca Capital? Prídu malí veritelia o svoje peniaze?

Bude záležať, či firmy z jej portfólia prejdú reštrukturalizáciou alebo skončia v likvidácii. Pokiaľ sa dohodne ozdravný proces, tak o časť peňazí prídu všetci veritelia. To znamená aj tí veľkí a aj malí.

Pokiaľ by ale skončili v likvidácii, tak veľkí veritelia dostanú väčšinu naspäť a malí nedostanú skoro nič. Preto si myslím, že veľkí hráči budú robiť všetko preto, aby Arca a jej firmy skončili v likvidácii. Veľkí veritelia majú svoje pôžičky poistené záložným právom a tým pádom dostanú svoje financie naspäť.

Je Elon Musk skutočný vizionár a podnikateľ?

Z toho, čo ste povedali, vyplýva, že na našom trhu je viac firiem, ktoré nakoniec dopadnú ako Arca a investori, teda veritelia prídu o svoje peniaze...

Môžu tak dopadnúť. Záleží to od hospodárskej situácie. Ak sa ekonomika zhorší, viacero firiem sa dostane do problémov. Pokiaľ bude pokračovať ekonomický rast aj optimistická nálada, odrazí sa to vo všetkom.

Bude dostatok likvidity, ľudia budú chcieť utrácať a tak isto aj investovať. Všetky aktíva a investície budú rásť - akcie, zlato, bitcoin a tak ďalej. Každý bude zarábať. Problém nastane, keď sa zmení býčí trend na medvedí.

Keby neprišla pandémia, tak Arca Capital by mohla pokračovať kľudne ďalších niekoľko rokov. Vzhľadom na nízke úroky ľudia hľadajú vyššie výnosy, a preto podstupujú čoraz vyššie riziko, čo mi pripomína situáciu pred finančnou krízou v roku 2008. Investori boli vtedy pre vyšší výnos ochotní akceptovať vyššie riziko, keď nakupovali americké rizikové hypotéky.

Akým spôsob by mal bežný človek posudzovať investičné príležitosti, aby riziko straty peňazí bolo čo najnižšie a nestal sa obeťou podvodu?

Bežný človek by mal využívať len regulovaný trh. Tým pádom by mal investovať len do bankového a kapitálového sektoru, čo v praxi znamená využívať podielové fondy a obchodníkov s cennými papiermi. Na tieto trhy má dosah Národná banka Slovenska. Všetko ostatné považujem za rizikové, lebo obyčajný človek tomu nerozumie.

V zásade by ste mali spozornieť vtedy, ak vám niekto ponúka vysoký a garantovaný výnos. Základná poučka investovania, ktorá vždy platí, znie, že vyšší výnos rovná sa vyššie riziko.

Prečo napríklad Arca Capital vydávala dlhopisy so 7 percentným úrokom, keď banky požičiavajú za oveľa menej? Lebo im finančné domy jednoducho nechceli poskytnúť úver. A keď im ich oni nedali, tak museli ísť niekam inam a priplatiť si. Ponúkali teda podstatne vyšší úrok.

Toto by som považoval za prvotné sito, cez ktoré musí prejsť každá investičná príležitosť.

A ako by mali postupovať ďalej?

Pozrieť sa na marketing danej firmy alebo projektu. Keď niekto prezentuje super príležitosti, tak ma zaujíma reálnosť. Poviem si, ukáž mi, čo už je reálne urobené, ako funguje daný biznis a polož mi na stôl dôkazy.

Ak dostanem odpoveď, že to sa ešte len pripravuje a chystá, tak od toho dávam ruky preč. V neposlednom rade je rozhodujúcou aj komplikovanosť daného finančného inštrumentu.

Ako to myslíte?

Zoberme si ako príklad firmu WSM. Je to názorná ukážka, ako „oholiť ľudí“. Firma pred časom predávala akože robotov, ktorí obchodovali za človeka. Najskôr si mali kúpiť takého, ktorý zarobí 6 percent, potom takého, ktorý zarábal o niečo viac a nakoniec ste mali možnosť si kúpiť toho najziskovejšieho.

Ja som sa rovno opýtal, prečo nemám možnosť si kúpiť hneď robota s najvyššími ziskami. A na to mi nikto z WSM nedal odpoveď. Ľudia síce mohli pozerať na webe, ako im rastú výnosy, ale nakoniec sa ukázalo, že peniaze skončili v zámku, drahom alkohole, autách a neviem kde všade ešte.

Do robotov, teda do obchodovania, išlo minimum. Keď prišlo na vyplácanie ziskov, odhalil sa celý podvod. A nie je tajomstvom, že tam prerobilo veľa trenčianskych hokejistov a tamojších obyvateľov.

A tretí krok je aký?

Musíme ísť do detailov. Robíme si analýzu finančných tokov, pozeráme sa na účtovníctvo a podobne. A to väčšina ľudí nezvláda, lebo na to nemá vzdelanie. Aj preto odporúčam ľuďom investovať do podielových fondov alebo ETF fondov, ktoré spadajú pod reguláciu a kontrolu NBS.

O ETF fondoch sa v posledných rokoch stále viac a viac hovorí. Ako ich hodnotíte?

Na Slovensku ich považujeme za novinku, ale existujú už vyše 30 rokov. Fungujú podobne ako podielové fondy, ale sú medzi nimi isté rozdiely. ETF funguje ako cenný papier, ktorý sa obchoduje na regulovanom trhu – burze. Ako podkladové aktívum sú akcie firiem, ktoré sú zabalené do jedného balíčka.

Na rozdiel od podielových fondov majú ešte nižšie poplatky a vyšší stupeň likvidity. Dokážete ich predať kedykoľvek počas obchodných hodín. Pri podielovom fonde viete predajnú alebo nákupnú cenu zistiť až na druhý deň, keď sa uzavrie burza.

A nehrozí v tomto prípade žiadne riziko?

Samozrejme, vo vašom portfóliu môže - vzhľadom na vývoj na finančných trhoch- nastať pokles. To je však prirodzené. V prípade podielových fondov máte vaše peniaze vedené na osobitnom účte, takže aj v prípade krachu správcu sú vaše peniaze v bezpečí. Riziko podvodu je tu minimálne. Podobne je to aj v prípade ETF fondov, kde je ale riziko predsa len o trochu väčšie.

Aké?

ETF fondy sa neobchodujú cez správcov, ako je tomu v prípade podielových fondov, ale cez obchodníkov s cennými papiermi. Hypoteticky tu môže nastať situácia, že v čase, keď som mu poslal peniaze, aby mi nakúpil ETF fond, zakročil exekútor a siahol firme na financie, prípadne nejaký zamestnanec si tieto peniaze vyberie a zmizne s nimi.

To sú však extrémne prípady, na ktoré sa navyše vzťahuje garančný fond. To znamená, že ak by aj vyššie spomínaný prípad nastal, tak vy ako investor by ste dostali svoje peniaze naspäť. V konečnom dôsledku je teda bezpečnosť vysoká.

Keď sa rozprávame o peniazoch a investovaní, tak nemôžeme obísť ani bitcoin a kryptomeny. Ako sa nazeráte na toto odvetvie?

Veľmi kriticky.

Prečo?

Nikto mi zatiaľ nezodpovedal moje otázky, aby mohol bitcoin prejsť mojimi investorskými kritériami, o ktorých som hovoril vyššie. Ak nedostanem logické odpovede, tak si myslím, že kryptomeny nemôžu fungovať dobre.

Darmo mi niekto môže hovoriť o blockchaine. To je síce technológia, ktorá sa už dnes aj reálne využíva vo finančnom svete, v priemysle a ďalších sektoroch, ja sa však pýtam, akú reálnu hodnotu mi dáva samotná kryptomena. Dnes trvá platba v bitcoinoch dlho a navyše je aj veľmi drahá. Rovnako tak sa pýtam, čo sa stane, ak prestanú všetci ľudia veriť bitcoinu?

Tak zrejme skončí na nule.

Presne tak. Zostanú mi jednotky a nuly v počítači. V prípade Tulipánovej krízy v Holandsku, aj keď ich cena klesla na minimum, tak vám zostala aspoň tá cibuľka kvetu. V prípade kryptomeny, pokiaľ stratí hodnotu, vám nezostane nič. Poznám reálne dvoch ľudí, ktorí majú vlastnú kryptomenu. Chceli so mnou spolupracovať.

Nebol jeden z nich Jirka Čmolík, ktorý má veľmi nákladnú reklamnú kampaň na sociálnych sieťach?

5fotiek v galérii Radoslav Valko, generálny riaditeľ poradenskej spoločnosti SOPHISTIC Pro finance Zdroj: Branislav Wáclav/Aktuality.sk

Nie. Jirka Čmolík je kapitola sama o sebe. Ten zašiel ešte ďalej, k nemu by som sa však nechcel vyjadrovať. Hovorím o dvoch pánoch, ktorí mi predstavili vlastné kryptomeny s tým, že vytvorili 3 milióny coinov, teda základných jednotiek.

Ja som sa ich opýtal, čo to znamená, ako ich vytvorili a čo s nimi teraz budú robiť. Odpovedali, že ich naprogramovali a teraz ich púšťajú do obehu pre verejnosť. Inými slovami – vytvorili si menu, ktorú predávali za eurá. Tak som sa ich pýtal ďalej.

Zaujímalo ma totiž, prečo by mali ľudia kupovať ich coiny. Odpovedali mi, že podľa nich bude ich hodnota rásť. Na moju ďalšiu logickú otázku, na základe čoho hovoria o raste hodnoty, som už nedostal logickú odpoveď.

Kupujúci novej kryptomeny by síce dostali možnosť nakupovať so zľavami vo vybraných obchodoch, ale to už tu bolo aj v minulosti - rôzne zľavové systémy. Tak isto fungujú aj body v obchodných reťazcoch, ktoré dostávate pri nákupe. Preto ja nevidím zatiaľ žiadnu reálnu hodnotu v kryptomenách.

Čiže ich považujete za istú formu Ponziho schémy?

Áno, a môže existovať ďalšie desiatky rokov. Odolnosť kryptomien sa ukáže v ďalšej kríze, keď trhy budú padať a ľudia si bitcoiny začnú zamieňať za tradičné peniaze, aby si mohli kúpiť nevyhnutné potreby.

Vy ste do bitcoinu nedali ani euro?

Nie a ani nedám. Išiel by som sám proti svojmu presvedčeniu. Pokiaľ mi niekto dokáže odpovedať na moje základné otázky, tak potom možno zmením názor. Ja kryptomeny nepovažujem za investíciu. Prečo si mám vymieňať peniaze za iné peniaze. Veď ani eurá, doláre, či iné meny nie sú investícia.

Obhajcovia kryptomien v tom vidia zase niečo iné. Niekto ich považuje za investíciu, niekto v tom vidí boj proti štátnym peniazom a jeho násilím vynucovaného systému a takto by som mohol pokračovať.

Jasné, ale toto všetko ja považuje len za istú formu marketingu. Ak za niečím vidím veľa reklamy a žiadny fundament, tak to nechcem. Starí investori typu Warren Buffett už za tie desiatky rokov videli rôzne trendy a módne veci. Oni sa však stále držia toho istého. Pozrú sa na firmu, rozoberú jej finančné výsledky, fungovanie spoločnosti, výskum, vývoj a možnosti rastu.

Ak je cena daného podniku podhodnotená, tak nakúpia jej akcie. Ak je nadhodnotená, idú ďalej a hľadajú ďalšie možnosti. Spoliehajú sa však na fundamenty a reálnu hodnotu.

Aké je vlastne vaše portfóliu?

Najskôr som začínal s podielovými fondami. Potom som prešiel aj na ETF fondy a až ako posledné som začal nakupovať akcie konkrétnych firiem. To však až potom, keď som sa naučil analyzovať spoločnosti a mal som dostatok kapitálu. Zhruba 50 percent mám v podielových fondoch. Potom v ETF fondoch a len malú časť mám v držaní konkrétnych akcií. S tým som začal až minulý rok.

Prečo až tak neskoro ste začali nakupovať priamo akcie?

Na analýzu konkrétnych firiem potrebujete čas. A ten som ja dovtedy radšej vložil do zarábania peňazí a budovania svojej spoločnosti. V rámci investovania som sa spoľahol na fondy. 

5fotiek v galérii Radoslav Valko, generálny riaditeľ poradenskej spoločnosti SOPHISTIC Pro finance Zdroj: Branislav Wáclav/Aktuality.sk
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.