Vláda sa bude každý mesiac venovať eurofondom, vyhlásil Heger

TA3 TASR
20.4.2021 13:38

Vláda bude každý mesiac na svojich zasadnutiach vyhodnocovať eurofondy po jednotlivých rezortoch. Cieľom je zabezpečiť efektívne vyčerpanie týchto prostriedkov. Vyhlásil to predseda vlády Eduard Heger (OĽANO). Skonštatoval, že ide o premiérsku tému. Pri eurofondoch sa zavádza nový systém pre krízový manažment.

Kritika Roberta Fica

Heger podotkol, že vláda Roberta Fica, ale aj Petra Pellegriniho nebola schopná čerpať eurofondy a zostalo tak dočerpať ešte približne 9 miliárd eur. Súčasná vláda tak zavádza nový mechanizmus. "Každý mesiac budeme mať štandardný bod na vláde, kde budeme vyhodnocovať čerpanie eurofondov po jednotlivých operačných programoch, po jednotlivých rezortoch, aby sme vedeli zabezpečiť, že v najbližších troch rokoch rovnomerne vyčerpáme približne 3 miliardy eur," ozrejmil. Dodal, že to je tímová práca, preto sa tým bude zaoberať celá vláda.

Za čas, keď sa malo končiť štandardné programové obdobie, teda bez nadstavby troch rokov, sa podľa ministerky pre investície Veroniky Remišovej (Za ľudí) vyčerpalo len 4,8 miliardy eur z 15,3 miliardy eur.

Do roku 2023 tak zostáva vyčerpať ešte 8,4 miliardy eur a k tomu ešte Európska únia (EÚ) poskytla protikrízovú pomoc v hodnote 780 miliónov eur. Súčasne podotkla, že vláda zdedila stovky miliónov korekcií, čo sú "pokuty za chyby, ktoré urobíme". Slovensko doteraz zaplatilo od roku 2007 zo štátneho rozpočtu korekcie vo výške 1,3 miliardy eur.

Využívanie eurofondov sa v programoch líši

Remišová priblížila, že krízovým manažmentom sa snažia, aby boli do roku 2023 peniaze využité čo najlepšie. V tomto programovom období je podľa nej priemerné čerpanie 45 %. Využívanie eurofondov v jednotlivých operačných programoch sa líši, najhoršie využíva prostriedky OP Rybné hospodárstvo. Ministerka o tom podľa vlastných slov už diskutuje aj s ministrom pôdohospodárstva Jánom Mičovským (OĽANO).

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR plní v tomto programovom období koordinačnú úlohu. Za jednotlivé OP sú zodpovedné konkrétne rezorty.

Synonymom korupcie a byrokracie

Remišová vyhlásila, že sa zavádza nový systém pre krízový manažment. Zahŕňa semafor, kde by sa stav programov mal vyhodnocovať na základe rizikovej analýzy, uznesenie vlády k eurofondom, čo znamená, že ministerstvá musia odpočtovať plnenie opatrení, osem pilierov zvýšeného dohľadu, ale aj dôraz na rovnomerné čerpanie v posledných troch rokoch. O tom podľa Remišovej bude aj materiál, ktorý v stredu predloží na rokovanie vlády.

Priblížila, že pri vybraných strategických projektoch bude zvýšený dohľad MIRRI. Pôjde napríklad o projekt električky do Petržalky, ale aj o diaľnicu D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala.

Remišová zároveň poznamenala, že eurofondy boli v minulosti synonymom korupcie a byrokracie. Skonštatovala, že čím je to komplikovanejšie, tým sú pravidlá menej prehľadné a ľahko sa robia rôzne "machinácie". Prvou snahou preto podľa nej bolo zjednodušiť a zmysluplne využiť eurofondy. Dodala, že po 30. apríli budú zavedené ďalšie zjednodušenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok