Európska komisia navrhuje oslobodiť od DPH životne dôležité tovary a služby distribuované úniou v obdobiach krízy

NETKY.SK • 13 Apríl 2021, 12:37 • 2 min
Európska komisia navrhuje oslobodiť od DPH životne dôležité tovary a služby distribuované úniou v obdobiach krízy

Európska komisia navrhla, vzhľadom na skúsenosti z pandémie koronavírusu, oslobodiť od dane z pridanej hodnoty tovary a služby, ktoré členským štátom a občanom v časoch krízy poskytuje Európska komisia a orgány či agentúry Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Počas pandémie sa ukázalo, že DPH účtovaná na niektoré transakcie je v konečnom dôsledku iba nákladovým faktorom pri obstarávaniach, ktorý zbytočne zaťažuje rozpočty. Iniciatíva Komisie sa snaží maximalizovať efektívnosť finančných prostriedkov EÚ, ktoré sa vynakladajú vo verejnom záujme v reakcii na krízy, ako sú prírodné katastrofy a ohrozenia verejného zdravia.

 

img


„Keď budú nové opatrenia zavedené, umožnia Komisii a agentúram a orgánom EÚ dovážať a nakupovať tovary a služby bez DPH, ak sa tieto nákupy distribuujú ako súčasť reakcie na núdzovú situáciu v EÚ. Príjemcami môžu byť členské štáty alebo tretie strany, ako sú orgány alebo inštitúcie členských štátov, napríklad nemocnice, vnútroštátne zdravotnícke orgány alebo úrady pre reakciu na katastrofy," uviedla Európska komisa na svojej internetovej stránke.

 

Prečítajte si tiež: Zuzana Čaputová expresne rýchlo podpísala jednoduchšie doručovanie oznámení o odklade daňového priznania


„Pandémia COVID-19 nás naučila, že tieto druhy kríz majú mnoho rôznych foriem a ďalekosiahly vplyv na našu spoločnosť. Rýchla a účinná reakcia má zásadný význam," uviedol eurokomisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni. Legislatívny návrh, ktorým sa zmení smernica o DPH bude predložený Európskemu parlamentu na vyjadrenie a Rade na prijatie. Členské štáty majú do 30. apríla 2021 prijať a zverejniť zákony, právne predpisy a správne opatrenia potrebné na dosiahnutie súladu s touto smernicou. Tieto opatrenia by sa mali uplatňovať od 1. januára 2021.

 

Mohlo by vás zaujímať: Ceny nových nehnuteľností v Braislave rastú aj napriek koronakríze, lámu všetky rekordy!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies