Eduard HegerTASR/J. Kotian
StoryEditor

Heger zaviedol na eurofondy krízový manažment, dotkne sa rokovaní vlády

20.04.2021, 10:59
Autor:
TASRTASRchocho
Raz mesačne pribudne na rokovaní vlády bod, ktorý bude obsahovať priebežné vyhodnotenie čerpania európskych zdrojov po jednotlivých rezortoch.

Eurofondy musia byť premiérskou témou, pretože ide o enormný balík peňazí, povedal dnes premiér Eduard Heger na tlačovej konferencii spolu s ministerkou investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronikou Remišovou.

​Vlády Roberta Fica a Petra Pellegriniho z 15,3 miliardy eur, ktoré malo Slovensko k dispozícii v rámci programového obdobia na roky 2014 až 2020, v štandardnom čase vyčerpali 4,8 miliardy, kritizoval Heger. Premiér zdôraznil, že eurofondy sú preňho "nosná téma, top priorita vlády na najbližšie tri roky." 

Vlani sa z toho využili dve miliardy eur, stále zostáva 8,44 miliardy, ktoré je možné dočerpať v najbližších troch rokoch.

Keďže však ide o veľký objem peňazí, vláda zavádza na eurofondy krízový manažment. Na rokovania vlády pribudne bod, ktorý bude obsahovať priebežné vyhodnotenie čerpania európskych zdrojov.

Stovky miliónov korekcií

"Každý mesiac budeme mať štandardný bod na vláde, kde budeme vyhodnocovať čerpanie eurofondov po jednotlivých operačných programoch, po jednotlivých rezortoch, aby sme vedeli zabezpečiť, že v najbližších troch rokoch rovnomerne vyčerpáme približne 3 miliardy eur," ozrejmil predseda vlády. Dodal, že to je tímová práca, preto sa tým bude zaoberať celá vláda.

K zostávajúcim 8,4 miliardy eurám, ktoré musíme vyčerpať do roku 2023, Európska únia ešte poskytla protikrízovú pomoc v hodnote 780 miliónov eur, upozornila Remišová. Súčasne podotkla, že vláda zdedila stovky miliónov korekcií, čo sú "pokuty za chyby, ktoré urobíme". Slovensko doteraz zaplatilo od roku 2007 zo štátneho rozpočtu korekcie vo výške 1,3 miliardy eur.

Remišová priblížila, že krízovým manažmentom sa snažia, aby boli do roku 2023 peniaze využité čo najlepšie. V tomto programovom období je podľa nej priemerné čerpanie 45 percent. Využívanie eurofondov v jednotlivých operačných programoch sa líši, najhoršie využíva prostriedky program Rybné hospodárstvo. Ministerka o tom podľa vlastných slov už diskutuje aj s ministrom pôdohospodárstva Jánom Mičovským (OĽANO).

Najprv zjednodušiť systém

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie plní v tomto programovom období koordinačnú úlohu. Za jednotlivé programy sú zodpovedné konkrétne rezorty. Vyhlásila, že sa zavádza nový systém pre krízový manažment. Zahŕňa semafor, kde by sa stav programov mal vyhodnocovať na základe rizikovej analýzy, uznesenie vlády k eurofondom, čo znamená, že ministerstvá musia odpočtovať plnenie opatrení, osem pilierov zvýšeného dohľadu, ale aj dôraz na rovnomerné čerpanie v posledných troch rokoch. O tom podľa Remišovej bude aj materiál, ktorý v stredu 21. apríla predloží na rokovanie vlády.

Priblížila, že pri vybraných strategických projektoch bude zvýšený dohľad jej rezortu. Pôjde napríklad o projekt električky do Petržalky, ale aj o diaľnicu D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala.

Remišová zároveň poznamenala, že eurofondy boli v minulosti synonymom korupcie a byrokracie. Skonštatovala, že čím je to komplikovanejšie, tým sú pravidlá menej prehľadné a ľahko sa robia rôzne "machinácie". Prvou snahou preto podľa nej bolo zjednodušiť a zmysluplne využiť eurofondy. Dodala, že po 30. apríli budú zavedené ďalšie zjednodušenia.

01 - Modified: 2024-04-23 12:57:47 - Feat.: - Title: Zmeny vo verejnom obstarávaní sú potrebné. Eurofondy neohrozia, reaguje Raši na tvrdenia Remišovej 02 - Modified: 2024-04-22 11:44:37 - Feat.: - Title: Priority pre regióny. Revízia Programu Slovensko 2021 - 2027 sa začne koncom tohto roka, ohlásil Raši 03 - Modified: 2024-04-18 13:07:01 - Feat.: - Title: Vláda vyčlení stovky miliónov eur na rozvoj verejnej dopravy na Slovensku 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:28