Prečo chce štát vidieť každú vystavenú faktúru podnikateľom? Skutočne to pomôže znížiť daňovú medzeru pri výbere dane z pridanej hodnoty?

A prečo si vláda radšej napríklad neposvieti na to, aby s firmami finančná správa radšej komunikovala online obojstranne, keď oni majú túto jednostrannú elektronickú povinnosť už od roku 2018? Platitelia dane z pridanej hodnoty dokonca ešte od roku 2014.

Jej IT systémy by to mali dávno umožňovať a bolo by to na prospech všetkým. Práve na to apelujú podnikatelia i účtovníci na rôznych odborných fórach. 

Lenže to zrejme neprináša finančný osoh z finančnej stránky pre štát, ktorý chce všetko kontrolovať ešte viac ako doteraz a odhaliť viac „utajených“ podvodníkov. Bude mať na to viac kontrolných možností, ktoré majú byť vyvážené napríklad tým, že vláda robí menšie kozmetické opatrenia v úprave svojich systémov.

Napríklad pred pár dňami cez sprístupnenie saldokonta platieb voči správcovi dane. V zahraničí takéto služby fungujú roky bežne, tuzemský trh oceňuje aj takéto drobné technické vylepšenia, ktoré sú v princípe obyčajným štandardom.

Štát však nevie efektívne znížiť medzeru pri výbere DPH a myslí si, že to lepšie bude vedieť zabezpečiť a dohnať cez projekt e-faktúr, kde budú dáta z faktúr sústredné v reálnom čase. Systém prípadné neštandardné údaje bude vedieť vyhodnotiť.

Niektorí podnikatelia to už teraz vopred spochybňujú. Vraj tí podvodníci, ktorých chcú daniari pochytať, totiž vôbec nezvyknú vystavovať štandardne faktúry, ale idú na to oveľa sofistikovanejšími metódami, napríklad cez daňové raje.

Pre tých menších štát chystá zmeny, ktoré ich prekvapia. TREND zisťoval viac.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa