Love Story, komédie so Streisandovou: Ich blond hrdina, ktorý bláznil davy, oslavuje

Americký herec Ryan O'Neal sa preslávil predovšetkým hlavnou rolou v melodráme Love Story, ale aj vďaka komediálnym rolám, ktoré vytvoril po boku Barbry Streisandovej alebo svojej dcéry Tatum O'Nealovej. Často sa uplatnil aj v akčných dobrodružných filmoch.

20.04.2021 06:00
debata
Herec Ryan O'Neal a jeho životná partnerka... Foto: SHUTTERSTOCK
1990 Herec Ryan O'Neal a jeho životná partnerka Farrah Fawcett na zábere z roku 1990.

O'Neal sa narodil 20. apríla 1941 ako Charles Patrick Ryan O'Neal v umeleckej rodine, otec bol scenárista, matka herečka. Pri filme začínal ako kaskadér, počas štúdií herectva sa živil aj ako strážca alebo vodič a vrcholovo sa venoval amatérskemu boxu.

Medzinárodnú popularitu mu zaistilo víťazstvo v konkurze na hlavnú úlohu do filmu Love Story režiséra Arthura Hillera. Úloha zamilovaného študenta Olivera Barretta, ktorého študentská láska už ako jeho manželka zomiera na leukémiu, mu vyniesla v roku 1970 nomináciu na Oscara.

Herec Ryan O´Neal v roku 2009 na vyhlásení cien...
Herec Ryan O´Neal a jeho životná partnerka...
+1Herec Ryan O´Neal v roku 2009 na vyhlásení cien...

S Barbrou Streisandovou si zahral v snímkach A čo ďalej doktor alebo Žena v ringu. Vďaka svojej športovej príprave bol často obsadzovaný aj do akčných dobrodružných snímkov (Zelený ľad, Vodič). Chválu kritiky si vyslúžil napríklad titulnou rolou írskeho dobrodruha v trojhodinovej historickej dráme Stanleyho Kubricka Barry Lyndon.

O'Neal bol dvakrát ženatý, tretiu svadbu chystal so svojou dlhoročnou priateľkou herečkou Farrah Fawcettovou, ktorá však v roku 2009 zomrela na rakovinu. Pomer mal napríklad aj s herečkou Ursulou Andressovou. Má štyri deti, z ktorých väčšina sa tiež venuje herectvu.

S prvou manželkou, herečnou Joannou Mooreovou má dcéru Tatum O'Neal, ktorá sa v roku 1974 stala najmladšou držiteľkou Oscara, a syna Griffina. So svojou druhou manželkou Leigh Taylorovou-Youngovou má syna Patricka a matkou syna Redmond bola Farrah Fawcett. O'Neal bojoval s leukémiou alebo rakovinou prostaty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #Barbra Streisand #jubileá hviezd #Love story #Ryan O´Neal

+ Ostaňte dnes doma a oddýchnite si, potrebujete to.
Využívajte svoje odborne znalosti a osviežte si ich....

+ Nezabúdajte na preventívne prehliadky aj keď sa cítite dobre.
Staré dlhy sa vyriešia, cítite finančnú úľavu....