Postřižiny s krásnou Vášáryovou mali premiéru pred 40-timi rokmi! Top scény bavia dodnes

Pripomeňme si slávne scény filmu režiséra Jiřího Menzela, v hlavnej úlohe s Magdou Vášáryovou, Jiřím Schmitzerom a Jaromírom Hanzlíkom.

20.04.2021 00:00
debata (10)

Vo februári 1981 sa k divákom dostal film Jiřího Menzela, Postřižiny. Snímka sa teší záujmu fanúšikov dodnes, bezpochyby aj kvôli skvelému hereckému obsadeniu. Hlavnú ženskú rolu v iskrivom letnom príbehu stvárnila slovenská herečka Magda Vášáryová ako Maryška, ale výborní pred kamerami boli aj jej mužskí kolegovia ako Jiří Schmitzer, Jaromír Hanzlík, Rudolf Hrušínský či Petr Čepek. Rola Vášáryovej mala pôvodne putovať českej herečke Libuši Šafránkovej, Menzel sa však napokon rozhodol práve pre krásnu Slovensku.

O filme podľa predlohy Bohumila Hrabala a takisto o Menzelovi Vášáryová v minulosti pre Pravdu povedala: „Ponúkal mi ešte druhé a tretie pokračovanie Postřižin, ale ja som odolávala, lebo z herectva som odišla,“ prezradila herečka, ktorá sa pred kamery filmu postavila krátko po tridsiatke. Ako dodala, kontakt so slávnym režisérom po Postřižinách nestratila.

Prvé práce na snímke odštartovali v roku 1979 a filmári si zvolili miesto nakrúcania Dalešice v okrese Třebíč, kde sa nakrúcali exteriérové zábery. Interiér pivovaru štáb „vyrobil“ v pivovare Studená v blízkosti mesta Telč. Legendárne scény sa tak odohrávali práve na týchto miestach, herci pred kamerou stáli najmä v roku 1980.

Vašáryová sa vo filme pýšila nádhernými dlhými vlasmi, ale v skutočnosti išlo o parochňu, dokonca viacero, v čase nakrúcania mala totiž vlasy krátke. Ako odznelo vo filme „jej vlasy boli ozdobou mesta“. V čase nakrúcania snímky bola herečka tehotná, jej prvá dcéra Hana Lasicová prišla na svet začiatkom roku 1981.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Magda Vášáryová #Postřižiny

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...