USA odstránili Švajčiarsko a Vietnam zo zoznamu menových manipulátorov. Washington tak zmenil rozhodnutie, ktoré v posledných dňoch prijala administratíva Donalda Trumpa.

Americké ministerstvo financií uviedlo, že neexistuje dostatok dôkazov o tom, že tieto dve krajiny manipulovali kurzom svojich mien a získali neférové konkurenčné výhody. Ministerstvo však uviedlo, že Švajčiarsko a Vietnam budú pod prísnym dohľadom. Takýto zvýšený dohľad sa bude po novom týkať aj Taiwanu.

rm 9 Zürich - Chodec prechádza pred burzou cenných papierov v Zürichu 30.septembra 2008. Európska komisia dnes oznaèila neprijatie záchranného balíka pre banky v americkom Kongrese za sklamanie a vyzvala všetkých zainteresovaných, aby rýchlo prijali nové riešenie problému. FOTO TASR/AP  A pedestrian walks in front of Swiss stock exchange in Zurich, Switzerland, on Tuesday, Sept. 30, 2008. European leaders urged the United States to rescue its rejected multibillion dollar bailout package to stabi
Neprehliadnite

Švajčiarska ekonomika vlani klesla najviac za desiatky rokov

Na zozname krajín so zvýšeným sledovaním je viac štátov, okrem spomínaných krajín napríklad Nemecko a Čína, ktoré však spĺňajú len časť kritérií. Aby sa nejaký štát dostal na zoznam menových manipulátorov, musí výrazne intervenovať na devízovom trhu, mať veľký prebytok v obchode s USA a mať prebytok bežného účtu platobnej bilancie.

Americké ministerstvo financií uviedlo, že zostane v kontakte so Švajčiarskom a Vietnamom, aby malo viac informácií, či ich intervencie na devízových trhoch nevytvárajú neférovú konkurenčnú výhodu.