VIDEO: Princ Charles ďakuje verejnosti za podporu, rozlúčky s jeho otcom sa zúčastní len kráľovská rodina

NETKY.SK • 11 Apríl 2021, 10:17 • 2 min
VIDEO: Princ Charles ďakuje verejnosti za podporu, rozlúčky s jeho otcom sa zúčastní len kráľovská rodina

LONDÝN - Britský princ Charles sa poďakoval verejnosti za podporu kráľovskej rodiny po smrti jeho otca princa Filipa, ktorý zomrel v piatok vo veku 99 rokov. Následník trónu zverejnil video, v ktorom uviedol, že ho dojalo, koľko ľudí zdieľa smútok s jeho rodinou.

slovakia

left justify in out


"Môj drahý otec bol veľmi výnimočná osobnosť. Myslím si, že by ho takéto reakcie a dojemné slová, ktoré o ňom ľudia hovoria, prekvapili," povedal princ na záhrade domu v Highgrove.

 

"Celá moja rodina je vám za to veľmi vďačná. Znamená to pre nás veľkú podporu v tomto obzvlášť smutnom čase," vyjadril sa.

 

Podpora pre kráľovskú rodinu  
Britské úrady požiadali verejnosť, aby sa nezhromažďovala pred kráľovskými budovami. Ľudia však naďalej prichádzajú a nechávajú pred Buckinghamským palácom či hradom Windsor kvety. Okrem uctenia si zosnulého princa chcú vyjadriť podporu a súcit s kráľovnou Alžbetou II..

 

img


Pohreb sa bude konať 17. apríla v Kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor. Začiatok obradu naplánovali na 15:00 tamojšieho času (16:00 SELČ).

Nebude to verejná udalosť a zúčastnia sa jej len členovia rodiny. Buckinghamský palác uviedol, že konali na základe žiadosti zosnulého, ktorý sa pred smrťou podieľal na prípravách pohrebu. Takisto spolupracoval na špeciálnych úpravách automobilu, v ktorom bude jeho rakva.

 

Bez Meghan či premiéra Johnsona   
Na poslednej rozlúčke sa zúčastní aj princ Harry, ktorý žije v Kalifornii. Jeho tehotná manželka Meghan po odporúčaní lekára však nepriletí do Británie.

 

img

 

Rovnako nebude prítomný ani britský premiér Boris Johnson. Jeho kancelária ozrejmila, že v čase pandémie sa na pohreboch môže zúčastniť maximálne 30 ľudí. Politik takto chce umožniť, aby sa na udalosti mohlo zúčastniť čo najviac členov rodiny.

 

Plánovaný program počas pohrebu
Podľa informácií BBC budú členovia rodiny kráčať za rakvou. Kráľovná pricestuje do kaplnky osobitne. Všetci by pritom mali dodržiavať opatrenia, ako sociálny odstup a rúško na tvári. Počas osemminútovej procesie sa ozvú aj vojenské zbrane.

 

img


Rakva bude zakrytá štandardou vojvodu z Edinburghu, na nej budú položené vence, princova námornícka čiapka a meč. Do kaplnky ju západným schodiskom vynesie osem nosičov, ktorých tam budú čakať windsorský dekan a arcibiskup canterburský.

Týchto desať ľudí nie je súčasťou povoleného počtu zúčastnených. Zoznam hostí zverejnia vo štvrtok.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies