• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Očkovaním proti rakovine: Pomôže bezpečná personalizovaná vakcína

  • 18:37 18.04.2021
  • NEW YORK
Očkovaním proti rakovine: Pomôže bezpečná personalizovaná vakcína

Vakcína individuálne prispôsobená pacientom ukazuje sľubné výsledky v prvých skúškach.

Aj keď očkovanie proti rakovine môže znieť ako hudba budúcnosti, podľa vedcov sme o krok bližšie práve k tomuto riešeniu. Výskumníci z nemocnice Mount Sinai v New Yorku otestovali vakcínu proti rakovine pripravenú na mieru pre pacientov trpiacich týmto ochorením.

Tieto personalizované vakcíny proti rôznym typom rakoviny sa v prvotných skúškach ukázali ako bezpečné na použitie a prospešné pre pacientov s vysokým rizikom recidívy. Potvrdili to počiatočné výsledky prvej vázy klinickej skúšky prezentované na výročnom zasadnutí Americkej asociácie pre výskum rakoviny.

Využitie DNA nádoru na výrobu lepších liekov proti rakovine

Vedci sekvenovali nádor každého jednotlivého pacienta a zárodočnú DNA a nádorovú RNA, aby vytvorili personalizovanú vakcínu. Tím navyše zaznamenal každý pacientov cieľ špecifický pre nádor. To vedcom pomohlo získať lepšiu predstavu o tom, či imunitný systém pacienta rozpozná ciele vakcíny alebo nie.

Počas šiestich mesiacov po štandardnej liečbe rakoviny dostal každý zúčastnený pacient s rakovinou 10 dávok personalizovanej vakcíny. Lekári podávali vakcíny prostredníctvom imunostimulantu. Spoluautorka štúdie Nina Bhardwaj vo vyhlásení uviedla:

"Väčšina experimentálnych personalizovaných vakcín proti rakovine sa podáva v metastatickom prostredí, ale predchádzajúci výskum naznačuje, že imunoterapie majú tendenciu byť účinnejšie u pacientov, ktorí majú menej rozšírenú rakovinu.

Preto sme vyvinuli neoantigénovú vakcínu, ktorá sa podáva po štandardnej liečbe, ako je chirurgický zákrok pri pevných nádoroch a transplantácia kostnej drene pri mnohopočetnom myelóme, keď majú pacienti minimálne - typicky mikroskopické - reziduálne ochorenie.“

Vedci odhaľujú sľubný prvý krok

Pred podaním vakcíny mal každý pacient v skúške „štatisticky vysokú“ pravdepodobnosť recidívy rakoviny. Z 13 pacientov, ktorí dostávali personalizovanú vakcínu, malo 10 pacientov diagnózu pevného nádoru a traja mali mnohopočetný myelóm.

Po priemerne 880 dňoch nevykazovali štyria z týchto pacientov žiadne príznaky rakoviny. Ďalší štyria pokračovali v liečbe a štyria zomreli. Posledný dobrovoľník sa rozhodol ukončiť účasť na štúdii. Autori štúdie vo všeobecnosti uvádzajú, že skupina liečbu tolerovala dobre. Asi u tretiny pacientov sa však vyskytli malé reakcie v mieste vpichu.

Účelom prvej fázy klinickej skúšky je iba zaistenie bezpečnosti novej liečby. Takže v tomto zmysle bola 1. fáza do veľkej miery úspešná. Jeden pacient navyše preukázal citeľnú imunitnú odpoveď na vakcínu. U dvoch ďalších sa prejavila „silná“ reakcia na následné imunoterapeutické liečby.

Zdroj: Info.sk, TM, aacr.org, mountsinai.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.