• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Tento bežný vírus môže pomôcť liečiť rakovinu

  • 20:08 17.04.2021
  • Svet
Tento bežný vírus môže pomôcť liečiť rakovinu

Vírusová terapia prináša nádej pre pacientov s neoperovateľnými nádormi.

Ak majú pacienti s rakovinou neoperovateľný nádor, ich možnosti liečby sú veľmi obmedzené. Nový výskum však ponúka nádej pre pacientov, ktorí trpia týmto smrteľným ochorením. Lekári z NYU Langone Health tvrdia, že nová vírusová terapia môže liečiť nádory bez možnosti chirurgického zákroku. V klinických štúdiách vírus bežného prechladnutia v kombinácii s imunoterapeutickým liekom infikuje a zabíja rakovinové bunky.

Autori štúdie prezentovanej na výročnom stretnutí Americkej asociácie pre výskum rakoviny tvrdia, že ide o jeden z prvých experimentov, ktoré dokázali, že onkolytické vírusy môžu bezpečne pomáhať pri liečbe rakoviny. Imunoterapia, ktorá pomáha ľudskému imunitnému systému zabíjať rakovinové bunky, dokáže úspešne zmenšiť nádory u tretiny pacientov.

V novej štúdii vedci podali pacientom injekčne experimentálne liečivo s vírusom Coxsackie, V937. Pacienti tiež dostali imunoterapeutický liek pembrolizumab. Pokusu sa zúčastnilo tridsaťšesť mužov a žien, ktorí dostávali lieky každých pár týždňov minimálne počas dvoch týždňov.

Kombinovaná liečba úspešne zmenšila nádory melanómu u 47 percent týchto pacientov. Osem pacientov užívajúcich oba lieky navyše zaznamenalo úplnú remisiu bez známok rakoviny kože. Onkológ Janice Mehnert vo vyhlásení uviedol:

"Naše počiatočné výsledky štúdie sú veľmi sľubné a ukazujú, že táto injekcia onkolytického vírusu, modifikovaného vírusu Coxsackie, je v kombinácii s existujúcou imunoterapiou nielen bezpečná, ale má potenciál účinnejšie pôsobiť proti melanómu ako samotná imunoterapia."

Vážne vedľajšie účinky pretrvávajú

Autori štúdie poznamenávajú, že experimentálna liečba má určité mierne aj vážnejšie vedľajšie účinky. U väčšiny účastníkov sa vyskytli mierne reakcie, ako napríklad vyrážka alebo únava. U 13 pacientov (36%) sa však vyskytli závažné imunitné reakcie v pečeni, žalúdku alebo pľúcach. Vedci tvrdia, že tieto reakcie sa vyskytujú aj u pacientov s rakovinou, ktorí užívajú samotný pembrolizumab.

Mehnert, profesor na Lekárskej fakulte NYU Grossman, varuje, že je potrebné vykonať viac testov, kým sa táto kombinácia stane „štandardom starostlivosti“ pre ľudí s pokročilým melanómom. Dodáva, že tieto skúšky už prebiehajú.

Ďalšia fáza testovania bude zahŕňať pacientov s rozsiahlym melanómom. Vedci budú pracovať aj s pacientmi, ktorých nádor by sa dal chirurgicky odstrániť, ak by sa jeho veľkosť úspešne zmenšila pomocou vírusovej terapie.

Pridanie vírusov zvyšuje výsledky imunoterapie

Štúdia zistila, že pacienti, u ktorých je najmenšia pravdepodobnosť, že budú reagovať na imunoterapiu, reagovali na novú kombináciu najlepšie. Pacienti s najlepšími výsledkami liečby mali menej PDL1 na povrchu svojich rakovinových buniek. Pembrolizumab zvyčajne blokuje tieto chemické receptory. Autori štúdie sa teraz snažia pochopiť, ako V937 mení molekulárnu výbavu tkanív obklopujúcich nádory. Ako dodáva Mehnert :

„Naším cieľom je zistiť, či vírus zmení mikroprostredie nádoru z „priateľského“ na „nepraiteľské“, čím sa rakovinové bunky stanú zraniteľnejšími voči pembrolizumabu.“

Zdroj: Info.sk, TM, aacr.org, prnewswire.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.