Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Účasť na bohoslužbách bude možná aj bez negatívneho testu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V dôsledku pretrvávajúcich obmedzení sú veriaci aj naďalej oslobodení od povinnej účasti na nedeľných bohoslužbách.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Pri účasti na bohoslužbách a individuálnej duchovnej starostlivosti nebude od pondelka (19. 4.) potrebný negatívny test na ochorenie COVID-19. Výnimka platí aj pre účasť na pohrebe blízkej osoby, uzavretí manželstva či krst. Vyplýva to z piatkovej (16. 4.) vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Počet návštevníkov v kostole alebo obdobnom priestore v jednom okamihu nesmie prekročiť koncentráciu jeden návštevník na 15 štvorcových metrov z plochy priestoru určeného pre návštevníkov. "Ak táto plocha nedosahuje 90 štvorcových metrov, môže sa tu nachádzať najviac šesť návštevníkov," doplnila hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková s tým, že do počtu zúčastnených sa nezapočítavajú deti do desiatich rokov v sprievode dospelej osoby.

Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský privítal, že od pondelka budú opäť umožnené verejné bohoslužby. "Pre veriacich je táto možnosť veľmi dôležitá - intenzívne si žiadajú, aby mohli pristupovať ku sviatostiam. Samozrejme, chápeme, že naďalej trvá vážnosť pandemickej situácie, a preto kňazov aj veriacich žiadame, aby pri sláveniach zodpovedne dodržali opatrenia a dbali na ochranu zdravia každého človeka," uviedol na webe Tlačovej kancelárie KBS.

Zároveň pripomenul, že v dôsledku pretrvávajúcich obmedzení sú veriaci aj naďalej oslobodení od povinnej účasti na nedeľných bohoslužbách.