Herné štúdio Pixel Federation patrí do malej skupiny firiem, ktoré vyrástli a majú sídlo na Slovensku, ale pôsobia globálne a v zahraničí sa výrazne presadili. Pritom vznikli po roku 1989 „na zelenej lúke“ alebo ak chcete, „v garáži“. Spoluzakladateľ spoločnosti Šimon Šicko je vyštudovaný architekt. Po skončení vysokoškolského štúdia sa zoznámil s technológiou Flash a začal pracovať na vytváraní webových stránok či 3D vizualizácií.

Po niekoľkých rokoch v nemeckom vývojárskom štúdiu 10Tacle sa rozhodol pre vlastné podnikanie. Príbeh herného štúdia Pixel Federation sa začal písať pred 14 rokmi, kedy sa Š. Šicko spolu s manželkou Luciou a dvoma priateľmi, Filipom Fischerom a Mariánom Fridrichom, rozhodli pustiť do vývoja hier.

Šicko Šimon, Pixel Federation
Zdroj: Maňo Štrauch
Šicko Šimon, Pixel Federation

Zo začiatku pôsobili v malých prenajatých priestoroch, do ktorých zatekalo, no už o deväť mesiacov neskôr sa sťahovali do kancelárie neďaleko centra Bratislavy. Podľa slov Š. Šicka musí byť každý, kto sa púšťa do vlastného biznisu, aspoň trochu naivný. Vysvetľuje to tým, že keby každý vedel, čo ho v podnikaní čaká, nepúšťal by sa do neho.

Naivní boli istým spôsobom aj v Pixel Federation. Spočiatku si mysleli, že budú pôsobiť len ako developer, no neskôr zistili, že musia byť zároveň aj publisher, ktorý sa postará o distribúciu hier konečným zákazníkom.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa