Kontroverzná penalta ich skolila. Dortmundu nepomohol ani historický míľnik

(Autor: TASR / AP)
Ivan Mriška|15. apr 2021 o 00:42

Dortmund podľahol Manchestru City 1:2.

DORTMUND, BRATISLAVA. Druhý najmladší strelec v histórii vyraďovacej časti, kontroverzná penalta a otočka favorita.

Odvetný štvrťfinálový zápas Ligy majstrov UEFA medzi Borussiou Dortmund a Manchestrom City priniesol zaujímavý priebeh.

Z triumfu 2:1 sa tešili Angličania, ktorí v ostatných troch ročníkoch vypadli vždy práve v tejto časti súťaže.

Ruka od hlavy?

K víťazstvu im pomohla diskutabilná penalta zo 65. minúty, ktorou alžírsky záložník Riyad Mahrez vyrovnával na 1:1.

„Fanúšikovia zúria pre kontroverzný moment. Rozhodca sa pomýlil a Manchester City dostal penaltu zadarmo,“ píše špecializovaný portál sportbible.com.

Kontroverzný moment v čase od 3:28 min. 

Emre Can protestoval, že lopta sa do jeho ruky odrazila od hlavy. Rozhodca po preskúmaní situácie videom nechal verdikt v platnosti.

„Ak ma pamäť neklame, v takomto prípade sa o priestupok nejedná. Navyše, nebol nám uznaný gól. Človeka to zamrzí, pretože náš výkon bol dobrý.

Skolil nás však vyrovnávajúci gól z penalty, ktorá nemala byť. Som smutný,“ pre BT Sport povedal sklamaný obranca Borussie.

Historický míľnik

Dortmund mal zápas výborne rozohraný. Do vedenia išiel v 15. minúte po zásahu Jude Bellinghama, pre ktorého to bol prvý gól v najprestížnejšej súťaži.

Pri zakončení pripomínal starého harcovníka, ktorý má odkopaných niekoľko sezón medzi profesionálmi. No opak je pravdou. Angličan nemá ani osemnásť rokov.

Vo veku 17 rokov a 289 dní sa v historických štatistikách najmladších strelcov vyraďovacej fázy zaradil na druhé miesto. Prvenstvo drží Bojan Krkič, ktorý za Barcelonu skóroval o 72 dní mladší.

„Obrovský talent, radosť s ním pracovať. Páči sa mi ako narába s loptou, bráni a útočí. Má technické schopnosti a cit pre priestor,“ pre oficiálny web Bundesligy povedal pred časom o ňom bývalý kouč Borussie Lucien Favre.

Do Nemecka prišiel talentovaný mladík z anglického Birminghamu. Dortmund uprednostnil pred Manchestrom United, kde ho lanárili také legendárne mená ako Alex Ferguson či Eric Cantona.

„Od prvého okamihu som vedel, že je to neskutočný talent. Je výborne fyzicky pripravený. Som si istý, že je predurčený na samý vrchol. Čaká ho veľká budúcnosť,“ dodal o ňom Pep Clotet, ktorý ho viedol v Birminghame.

Guardiola: Sme neuveriteľne šťastní

Nemci vďaka gólu Bellinghama živili šance na postup aj po kontroverznej penalte. Pochoval ich však v 75. minúte Phil Foden, ktorý podobne ako v prvom meraní síl stanovil výsledok na 2:1.

Dostali sme sa do semifinále, medzi najlepšie štyri tímy v Európe. Sme neuveriteľne šťastní. Spôsob, akým sme hrali posledných tridsať minút prvého a druhého polčasu bol vynikajúci.

Ukázali sme vyspelosť, kontrolovali sme loptu a dokráčali k zaslúženému víťazstvu,“ v rozhovore pre BT Sport neskrýval dojatie kouč Manchestru City Pep Guardiola.

Za najlepšieho hráča zápasu bol UEFA označený Ilkay Gündogan.

„K zápasu sme pristúpili zodpovedne, dobre sme kombinovali a ukázali sme našu kvalitu. Bolo to ťažké, ale postupujeme zaslúžene,“ hodnotil kapitán City.

Vieme, aká je táto súťaž tvrdá. Borussia má veľkú kvalitu a môže zdolať kohokoľvek. V prvom polčase vyzerali domáci veľmi dobre, v tejto fáze súťaže však rozhodujú osobnosti, ktorých máme viac. Sme pripravení bojovať v semifinále,“ uzavrel.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Kontroverzná penalta ich skolila. Dortmundu nepomohol ani historický míľnik