Nestihol to Jágr a nedokáže to ani Chára. V NHL však padne nový rekord

14. 4. 2021 |
 

Keď v roku 2016 navždy odišiel Gordie Howe, hokejový fanúšikovia upadli do veľkého smútku. Mr. Hockey totiž patril medzi legendy najrýchlejšej kolektívnej hry, pričom držal jeden veľký hokejový rekord.

Patrick Marleau vo veku 41 rokov prekoná prestížny rekord NHL. FOTO: TASR/AP.

S počtom 1767 zápasov mu dodnes patrí prvé miesto v historických tabuľkách NHL. To sa však o pár dní s veľkou pravdepodobnosťou zmení.

Patrick Marleau je totiž za legendou Detroitu len tri zápasy a pokiaľ všetko pôjde podľa plánu, tak 17. apríla vyrovná jeho rekord a o dva dni neskôr už bude rekord držať útočník San Jose Sharks.

„Patrick Marleau má náš všetkých obrovský rešpekt,“ povedal nedávno GM tímu Doug Wilson. „Je tu a sme šťastní, že rekord prekoná v drese Sharks,“ dodal deň po uzávierke prestupov.

Veľa sa totiž špekulovalo o jeho odchode do iného tímu, kde by mal 41-ročný útočník šancu zabojovať o Stanley Cup, ktorý mu v jeho bohatej kariére stále chýba.

Najbližšie bol k nemu v roku 2016, kde však vo finále „žraloky“ podľahli Pittsburghu 2:4 na zápasy. Teraz je však Patrick Marleau veľmi blízko k prekonaniu celkového rekordu v počte odohratých zápasov.

Patrick Marleau chce Stanley Cup

Počas jeho pôsobenia v sezónach 2017/18 a 2018/19 v Toronte chcel už na pohár dosiahnuť, no ani pod vedením Mikea Babcocka sa mu to nepodarilo. Kanadský kouč v tom čase však vyhlásil, že jeho veľkým cieľom je prekonať rekord počte odohratých zápasov.

„Nemyslím si, že ktokoľvek si môže pripravovať prekonanie rekordu v počte odohratých zápasov. Môže sa totiž prihodiť množstvo vecí a nie je to ani mojim cieľom. Môj jediný je vyhrať pohár. To je všetko. Všetko ostatné je nejasné,“ napísal prostredníctvom účtu na Twitteri jeho manželky Marleau.

Dnes je však situácia diametrálne odlišná. Kanadský útočník je po uzávierke prestupov stále členom San Jose, ktoré sa zrejme tento rok do play-off neodstane.

Napriek tomu sa Patrick Marleau nechystá končiť, pretože stále cíti, že je pre tím platným hráčom.

„Nepozerám sa naňho inak ako na ostatných hráčov. Patty (Patrick Marleau) má stále dobré nohy a myslím si, že má stále veľa čo ponúknuť najmä čo sa jeho sily týka. Tá nám môže stále pomôcť,“ povedal pre mercurynews.com tréner San Jose Bob Boughner.

„Už nie je veľmi potrebný v prvých dvoch päťkách, no musí nájsť spôsob, ako pomôcť tímu vo zvyšných formáciách. A to sa mu vo väčšine zápasov darilo. Niekedy to bolo OK a posúvanie medzi formáciami mu zrejme nepomohlo,“ dodal Boughner.

Jaromír Jágr ani Zdeno Chára na rekord nedosiahnu

Podobne na tom bol český útočník Jaromír Jágr, ktorý sa do NHL vrátil v sezóne 2010/11 a ako 39-ročný začal prekonávať jeden rekord za druhým. Stále bol vysoko produktívny, pričom využíval práve svoju silu v nohách.

Na rekord v počte odohratých zápasov však nedosiahol, pretože ho z hry vyradili opakované zranenia. V NHL naposledy hral 31. decembra 2018, po ktorom už nebol schopný návratu do najlepšej ligy sveta.

Vtedy mu ostávalo do prekonania rekordu Gordieho Howea 22 zápasov a pokiaľ by ostal zdravý, zrejme by sa mu to aj podarilo.

Okrem Marleaua však po rekorde poškuľuje aj jeho niekdajší dlhoročný spoluhráč Joe Thornton, ktorý je však od rekordu vzdialený 101 zápasov. Hoci má rovnako ako Marelau 41 rokov, je nepravdepodobné, že sa mu to podarí.

Ďalší, kto môže na rekord legendy NHL dosiahnuť je slovenský obranca Zdeno Chára. Ten však v drese Washingtonu zameriava na úplne iné méty. Na Howea totiž stráca až 172 zápasov. V počte odohratých súbojov však patrí prvenstvo medzi európskymi obrancami, keď nedávno prekonal Nicklasa Lidströma.

Všetky zraky sa tak upierajú na Patricka Marleaua. Tento rekord je totiž v súčasnej omladenej NHL výnimočný a dlho ho zrejme neprekoná žiadny hráč. Veď až 41 rokov trvalo, kým sa k nemu niekto takto priblížil.

„Keby otec žil, bol by prvý, kto by Patrickovi gratuloval,“ povedal na záver prostredný syn Gordieho Howea Mark pre San Francisco Chronicle.

 
ČO SA DEJE
  • Najnovšie
  • |
  • Mesiac
  • Týždeň
  • Celkovo