Z rasizmu obvinený Kúdela po tvrdom treste príde o EURO: Máme vážne pochybnosti

Ondřej Kúdela dostáva žltú kartuOndřej Kúdela dostáva žltú kartu Zdroj: SITA/AP/Andrew Milligan

ZÜRICH - Futbalista Slavie Praha Ondřej Kúdela dostal od disciplinárky UEFA dištanc na desať zápasov za rasistickú urážku Glena Kamaru v dueli Európskej ligy proti Glasgowu Rangers. Trest sa vzťahuje na všetky klubové súťaže i reprezentačné duely. Príde tak aj o prípadnú účasť na ME, proti rozhodnutiu sa však môže odvolať a obrátiť sa aj na Športový arbitrážny súd (CAS).

Kúdelu výsledok konania prekvapil, najmä s ohľadom na vyjadrenia vyšetrujúceho inšpektora, ktorý ešte v pondelok vo svojej správe nenašiel dôkaz z rasistického správania sa. "Som zaskočený, že Disciplinárna komisia UEFA dospela k inému záveru ako predtým jej inšpektor. Podľa neho neexistovali presvedčivé dôkazy pre moje obvinenie z rasizmu, ktoré aj naďalej odmietam," vyhlásil Kúdela prostredníctvom svojho právneho zastúpenia. Podľa advokátskej kancelárie zvážia odvolanie. "Rozhodnutie nám doručili bez odôvodnenia, po dohode s klientom teda požiadame o jeho dodanie a zvážime odvolanie. Disciplinárny spis mal 130 strán vyjadrení, správ a dôkazov i ďalšie desiatky minút videozáznamov a ich analýz. Máme teda vážne pochybnosti, ako dôkladne sa disciplinárny orgán so všetkými oboznámil, najmä s naším posledným vyjadrením behom približne dňa a pol," citoval portál iDnes.cz stanovisko advokátskej kancelárie zastupujúcej Kúdelu.

Zmierlivejšie sa k prípadu postavila samotná Slavia, podľa šéfa klubu Jaroslava Tvrdíka spravia kroky, aby sa podobná situácia neopakovala: "Ako klub rešpektujeme rozhodnutie. Ondřej Kúdela nemal v žiadnom prípade pristúpiť k hráčovi súpera. Ľutujem to a ospravedlňujem sa Glenovi Kamarovi za situáciu, ktorá zjavne spôsobila utrpenie jemu a jeho spoluhráčom i každému, kto má niečo spoločné s Rangers a Slaviou. Podnikám pozitívne kroky, aby som zabránil opakovaniu podobnej situácie."

Hoci Kúdela nesúhlasí s trestom za rasizmus, pripúšťa, že spravil chybu: "Uvedomujem si, že som nemal za Kamarom vôbec chodiť a čokoľvek mu hovoriť. Boli tam však emócie a teraz to už nedokážem vrátiť späť. Je mi to ľúto." V dôsledku rozhodnutia s určitosťou príde o EURO. "Je to pre mňa čerstvá a prekvapujúca informácia. Trest sa mi zdá veľmi vysoký, uvidíme, či sa Ondra odvolá. Ak by však zostal v platnosti pôvodný trest, bolo by to pre nás, samozrejme, citeľné oslabenie. Uvidíme, ako sa situácia vyvinie," reagoval tréner českej reprezentácie Jaroslav Šilhavý. Kúdela si odpykal prvý duel z trestu v úvodnom dueli štvrťfinále EL na pôde Arsenalu. Slavii bude chýbať pravdepodobne aj na začiatku ďalšieho pohárového ročníka, aby mal v novej sezóne čistý štít, Slavia by musela postúpiť do finále EL a Česi aspoň do štvrťfinále na ME.

"Myslím si, že Kúdela kričal smerom k rozhodcovi, či by mohol dať niekomu kartu, alebo také niečo. Ja som mu povedal, aby bol ticho. On sa pousmial a odvetil 'sekundičku kamarát'. Potom za mnou prišiel a povedal: 'Si zasr... opica. Ty to vieš, že si.' Odvtedy mi prelietlo hlavou mnoho emócií," opísal neskôr inkriminovanú situáciu Kamara pre korešpondenta ITW News Petra Smitha. Kúdela však naďalej odmieta, že použil rasistickú urážku.

Kamarov právnik Aamer Anwar označil Kúdelov trest za "úplne minimálny" a úsilie UEFA potláčať rasizmus v tomto prípade za "výsmech". Rangers suspendáciu Kúdelu "privítali", podľa nich je verdikt UEFA dôkazom, že Kamara hovoril pravdu o závažných urážkach. Podľa britskej BBC škótsky klub tiež napíše list na UEFA, aby mu vysvetlila tresty pre Kamaru a Roofea, ktoré sú podľa neho "prísne a určite sa voči nim odvolajú".

Viac o téme: SK Slavia Praha Glasgow Rangers Jaroslav Šilhavý Ondřej Kúdela Glen Kamara
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: TASR
Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy