Vláda nepokročila v oblasti ochrany prírody, znepokojení ochranári poslali Hegerovi list

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Príroda, cestovný ruch
Foto: Ilustračné foto: Rastislav Ovšonka

Slovenský ochranársky snem (S-O-S) je znepokojený z nedostatočného pokroku v oblasti ochrany prírody pod vedením súčasnej vlády. S-O-S to uviedol v tlačovej správe, ktorú zaslal člen snemu Mikuláš Huba. Po viac než roku od výmeny vlády podľa ochranárov stále nenastali zmeny v systéme ochrany národných parkov či chránených území.

Pokrok nevidia ani v personálnom a finančnom posilnení chránených území, v presune kompetencií a majetku medzi príslušnými rezortami či pri hľadaní konsenzu medzi ochranármi a lesníkmi. Stagnáciu vnímajú aj vo verejnoprávnej podpore vzdelávania, výchovy a osvety v tejto oblasti.

Podľa S-O-S sa navyše prehlbujú konflikty medzi jednotlivými záujmovými skupinami, napríklad ochranármi a lesníkmi. „Máme za sebou neštandardný pandemický rok, no tým nemožno ospravedlniť neschopnosť či nedostatočnú ochotu vlády SR plniť vlastné programové vyhlásenie vo sfére ochrany prírody a krajiny,“ konštatoval S-O-S v stanovisku. Jeho členovia preto apelujú na všetkých kompetentných, aby zabezpečili v tejto oblasti urýchlenú nápravu.

V sprievodnom liste k stanovisku, ktorý je adresovaný premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO) a ďalším členom vlády, uviedli, že stanovisko je aj podnetom na konkretizovanie záväzkov vlády vo vzťahu k ochrane prírody pri tvorbe nového programového vyhlásenia vlády.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Eduard HegerMikuláš Huba
Firmy a inštitúcie OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnostiSlovenský ochranársky snem