Náhradníci Dukly sa postarali o víťazný gól. Padol rukou, protestovali hráči DAC

Obrovská radosť Viktora Tótha po víťaznom góle Banskobystričanov.
Obrovská radosť Viktora Tótha po víťaznom góle Banskobystričanov. (Zdroj: Facebook/MFK Dukla Banská Bystrica)
Titanilla Bőd|14. apr 2021 o 19:49

Banská Bystrica vyradila v Slovnaft Cupe DAC.

BRATISLAVA. Neskrotená eufória domácich, zúfalá bezmocnosť hostí. Záver pohárového stretnutia medzi druholigovou Banskou Bystricou a Dunajskou Stredou priniesol poriadnu drámu.

V nadstavenom čase mali Banskobystričania po protiútoku výhodu priameho kopu. Za loptu sa postavili Róbert Polievka i Marek Frimmel. Po krátkej debate sa nakoniec rozbehol Frimmel a trafil žrď.

Fanúšikovia na malom kopci za bránou sa chytali za hlavu, no vzápätí sa k lopte dostal Viktor Tóth a zblízka ju dopravil do siete.

Dunajskostredskí hráči darmo protestovali, že sa lopty dotkol rukou, rozhodca Martin Dohál gól uznal.

Dukla tak vo štvrťfinále Slovnaft Cupu vyhrala nad favoritom 3:2 a je už medzi najlepšími štyrmi mužstvami súťaže. 

Dunajskostredské sklamanie

Dunajská Streda už roky deklaruje, že chce vyhrať pohár. Pred tromi rokmi stroskotala v osemfinále, keď v Senici dostala nakladačku 1:5.

Pred rokom ju zase v semifinále vyradil Ružomberok, ktorý po remíze 1:1 v MOL Aréne doma zvíťazil rozdielom triedy 3:0.

Teraz bol nad sily hráčov zo Žitného ostrova líder druhej ligy.

„Nepodceňovali sme súpera. Vedeli sme, že Banská Bystrica má svoju kvalitu, je silná na lopte a má starých, skúsených hráčov,“ zdôraznil po stretnutí brankár DAC Benjamín Száraz, ktorý dostal príležitosť prvýkrát v tejto sezóne.

V základnej zostave hostí zostali len štyria hráči, ktorí od začiatku nastúpili v nedeľňajšom šlágri proti Slovanu Bratislava. Menovite Niklas Sommer, Danylo Beskorovainyi, Isaac Chistie-Davis a Eric Davis.

Okrem zraneného Zsolta Kalmára chýbal aj Cesar Blackman, pre chorobu.

Na lavičke zostal najlepší strelec Fortuna ligy Eric Ramírez, hráč s výbornou kopaciou technikou Andrija Balič aj Yhoan Andzouana, ktorý sa prezentuje v čoraz lepšom svetle.

Síce sa postupne zapojili do hry, ale ani jeden z nich nebol rozdielovým hráčom.

Ostrý štart medzi mužmi

Aj v zostave domácich bolo jedno prekvapenie.

V bránke nastúpil Filip Baláž, ktorý dva dni pred zápasom oslavoval 18. narodeniny a bol to jeho prvý súťažný zápas medzi mužmi.

Podal veľmi dobrý výkon a predviedol krásne zákroky pri šanciach Sidneyho Friedeho, Brahima Moumouho a Andrása Schäfera.

„Včera na tréningu som to trošku vycítil, že by som mohol ísť do brány. Tréner brankárov mi povedal, aby som bol pripravený, ako keby som išiel chytať. Ale dozvedel som sa to až hodinu pred zápasom,“ prezradil mladý brankár.

Banská Bystrica - Dunajská Streda 3:2 (1:1)

Góly: 2. Kupčík, 69. Frimmel, 90.+4 Tóth - 21. Müller, 67. Beskorovajnij

/zostavy a štatistiky nájdete na tomto odkaze >>>/

Góly po štandardkách

Dukla zaskočila favorita už v prvej minúte, keď po priamom kope Róberta Polievku skóroval zblízka Ľuboš Kupčík.

„Robili sme chyby, aké nesmieme. Zase sme dostali gól po štandardke. Tréner pred každým zápasom hovorí, že nesmieme dostávať také ľahké góly,“ kajal sa Beskorovainyi.

Po inkasovanom góle však DAC dominoval a ešte pred prestávkou vyrovnal, keď po rohu Marka Divkoviča hlavičkoval Jannik Müller.

V druhom polčase po rohu Christieho-Davisa domáci Kupčík loptu hlavou posunul presne k Beskorovainému a ten poslal DAC do vedenia. Už o minútu bolo však vyrovnané, po rýchlom protiútoku skóroval striedajúci Frimmel.

Práve on napokon zohral dôležitú úlohu aj pred víťazným gólom. „Veril som si, priame kopy som trénoval pred zápasom,“ prezradil.

Lukáš Migaľa vyhral množstvo súbojov.
Lukáš Migaľa vyhral množstvo súbojov. (Zdroj: Facebook/MFK Dukla Banská Bystrica)

Tóth vraj skóroval rukou

Kapitán Dukly Róbert Polievka priblížil ich konverzáciu pred inkriminovaným trestným kopom.

„Prišiel za mnou, že on to trafí. Nemám problém nechať loptu spoluhráčovi, keď si verí. Trafil to tak, že sme z toho dali gól,“ vravel uznanlivo Polievka.

„Brankár sa ani mňa, ani lopty nedotkol. Padol gól, a je to tam,“ konštatoval autor víťazného zásahu Viktor Tóth.

Dunajskostredčania však cítili krivdu. „Tretí gól, ktorý sme dostali, bol dosiahnutý rukou. Pozerali sme v šatni video. Je to chyba rozhodcu, nemôže uznať takýto gól,“ poznamenal sklamaný Beskorovainyi.

Aj menší klub dokáže zázraky

Tréner hostí Bernd Storck ani neprišiel pred novinárov, aby zhodnotil zápas.

Zato kouč Dukly Stanislav Varga bol po záverečnom hvizde veľmi spokojný. „Nebolo to náhodné víťazstvo, išli sme za ním. Síce sme už počítali s tým, že budú penalty, ale vďaka chlapcom nemusíme zažívať takéto nervy,“ konštatoval Varga.

„Stále platí, že druholigové mužstvo sa chce vytiahnuť na prvoligového súpera,“ dodal.

Okrem Banskobystričanov sa medzi najlepšie štyri tímy dostal ešte jeden účastník druhej ligy, FC Košice, ktoré vyradili Trenčín. Z ostatných dvoch súbojov podľa predpokladov postúpil Slovan a Žilina. 

„Hrali sme proti európskemu mužstvu. Je pre nás česť sa s nimi konfrontovať. Klobúk dole pred chalanmi. Ukázali sme, že aj druholigové mužstvá dokážu hrať vyrovnanú partiu s ligovými mužstvami,“ zdôraznil Róbert Polievka.

„Ukázali sme, že aj menší klub dokáže robiť väčšie zázraky. Tešili sme sa, že k nám príde prvoligové mužstvo. Možno to bola smola pre Dunajskú Stredu, že sme boli takí nažhavení,“ konštatoval kapitán Dukly. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Náhradníci Dukly sa postarali o víťazný gól. Padol rukou, protestovali hráči DAC