Americká obchodná komora vyzýva Slovensko na predvídateľnú a účinnú implementáciu plánu obnovy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

Americká obchodná komora v SR vyzýva vládu na predvídateľnú, transparentnú a účinnú implementáciu Plánu obnovy a odolnosti SR. Apeluje na to, aby sa čelní predstavitelia verejnej správy poučili z nedostatočného úsilia verejných inštitúcií za posledné takmer dve dekády.

Skúsenosti s prípravami stratégií

V úzkej súčinnosti s Európskou komisiou by mali podľa komory zamerať svoje kapacity na naplnenie zmyslu a cieľov predloženého dokumentu. Tým má byť modernizácia slovenského hospodárstva a opätovné dobiehanie životnej úrovne krajín Európskej únie.

Komora vyzýva kabinet, aby urobil maximum pre získanie širokej spoločenskej podpory pre prijatý plán. Má podľa nej tiež zabezpečiť dôsledné naplnenie cieľov, ktoré boli stanovené a schválené v rámci jednotlivých komponentov plánu obnovy. „Slovensko má za posledných 25 rokov bohaté skúsenosti s prípravami stratégií, koncepcií a akčných plánov pre rôzne reformy, avšak pretrvávajúcou výzvou je ich implementácia a realizácia v praxi,“ konštatoval prezident Americkej obchodnej komory na Slovensku Gabriel Galgóci.

Kritické zadefinovanie „cestovnej mapy“

Viceprezident komory Michal Pintér zdôraznil, že kritickým momentom z pohľadu dosiahnutia cieľov investícií a reforiem vytýčených v pláne obnovy je zadefinovanie detailnej „cestovnej mapy“ implementácie jeho jednotlivých komponentov. Apeluje tiež na jasné a transparentné pravidlá a podmienky čerpania v nadväznosti na ambiciózny časový harmonogram využitia prostriedkov v pláne. „Máme k dispozícii viac ako 5,6 mld. eur a pred sebou ‚len‘ 36 mesiacov. Vzhľadom na ciele EÚ, Slovensko musí digitalizovať a najmä dekarbonizovať. Je preto nevyhnutné, aby bola náročnosť investícií, ktoré s tým súvisia, zohľadnená efektívnym a včasným nastavením procesov a podmienok čerpania prostriedkov,“ uviedol.

Americká obchodná komora v SR je nezávislá nezisková organizácia financovaná výhradne z príspevkov svojich členov. Ako podnikateľská komunita zastupuje slovenské a medzinárodné spoločnosti zamestnávajúce viac ako 110-tisíc ľudí vo všetkých regiónoch Slovenska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Gabriel GalgóciMichal Pintér
Firmy a inštitúcie Americká obchodná komora