REPORTÁŽ: Exkluzívny rozhovor s Tomášom Kulanom ako autorom knihy či osobným fyzioterapeutom Attilu Végha

NETKY.SK • 12 Apríl 2021, 12:33 • 2 min
REPORTÁŽ: Exkluzívny rozhovor s Tomášom Kulanom ako autorom knihy či osobným fyzioterapeutom Attilu Végha

Ľudia zvyknú vyhľadať lekársku pomoc väčšinou až vtedy, keď už je veľmi zle. Popri iných chorobách častokrát zabúdame na to, že aj naša fyzická kondícia môže mať problémy. Pohybový aparát má však podobný význam ako ktorákoľvek iná sústava v ľudskom tele. Netreba ho preto zanedbávať!

slovakia

left justify in out

Tomáš Kulan je jedným z najlepších fyzioterapeutov na Slovensku. Okrem bežných prípadov sa totiž venuje aj profesionálnym športovcom. Medzi fightermi ide preto o známe meno.

 

 

V exkluzívnej reportáži pre Netky nám na úvod priblížil, čo je to vlastne fyzioterapia. "Je to nemedicínsky odbor. Je to pomocný lekársky odbor, ktorý má svoje špecifické zameranie. V praxi je to najprv diagnostika a následne liečba pacientov."

 

Navštevovanie fyzioterapeuta je pritom úplne bežný jav. "Máme pacientov s bolesťami chrbtice až po rôzne pooperačné stavy." Ako doplnil môže ísť o sektor ramenných či kolenných kĺbov alebo problémy s členkami. Laicky povedané, každý kĺb v tele môže riešiť práve fyzioterapeut.

 

 

"Je veľmi dôležité deliť pacientov na dve skupiny. Jedna skupina sú pacienti, ktorí už prišli so stanovenou diagnózou od lekára špecialistu...Druhou skupinou sú ľudia, ktorí ešte neboli za lekármi. Vtedy si musíme stanoviť základný pohľad na riešenie alebo určiť zdravotný problém."

 

Autor knihy 

Tomáš je okrem iného aj autorom knihy Športovať čo najdlhšie bez zranenia z pohľadu fyzioterapeuta. Publikácia je určená rekreačným športovcom. K napísaniu knihy ho motivovali hlavne pacienti, verejnosť a odozvy. "Každý kto ma pozná tak vie, že čo sa týka našej česko-slovenskej scény, idem si asi najviac tú edukáciu, inšpiráciu na sociálnych sieťach. Práve tam som mal prvý impulz od ľudí, no rozhodol som sa tak aj preto, lebo ľudia si zaslúžia informácie navyše."

 

img

 

Spolupráca s Attilom Véghom 

Ako fyzioterapeut pôsobí aj vo svete MMA. Jeho služby využíva a najlepší slovenský fighter Attila Végh. Ten sa naposledy v ringu postavil Karlosovi Vémolovi v zápase storočia. Po jasnej výhre v tomto zápase si Attila užíva život s rodinou a blízkymi.

 

Tomáš ako jeho osobný fyzioterapeut nám priblížil, že spolupráca s Attilom prebieha nielen na profesionálnej úrovni, ale aj v rámci ľudských vzťahov. "Môžem povedať, že s Attilom sme veľmi dobrí kamaráti, takže tá spolupráca je iná, akoby som bol fyzioterapeut iného športovca, s ktorým sa nepoznám tak do hĺbky, personálne, kamarátsky."

 

 

"S Attilom sa mi spolupracuje veľmi dobre, pretože dodržuje všetky stanovené postupy z hľadiska fyzioterapie aj čo sa týka tréningu."

 

Čo sa týka prípravy, tak Attila sa momentálne nachádza v  pozápasovom móde. "Z hľadiska zdravotného stavu je na 100%-nej úrovni a postupne jeho fyzický výkon zvyšujeme."

 

 

Na otázku, či sa niečo chystá sme sa dozvedeli, že promotéri OKTAGONU boli už v SFG gyme (Spartakus Fight Gym)."Boli tam nejaké jednania, ale nič oficiálne ešte nepadlo."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies