Ako bojovať proti rasizmu na trávnikoch? Seedorf má riešenie

NETKY.SK • 14 Apríl 2021, 14:46 • 2 min
Ako bojovať proti rasizmu na trávnikoch? Seedorf má riešenie

Legenda svetového futbalu Clarenc Seedorf tvrdí, že žltú kartu by mal dostať každý hráč, ktorý si zakryje ústa pri komunikácii so súperom.

slovakia

left justify in out

Niekdajší skvelý stredopoliar popredných klubov v Európe to tlmočil predstaviteľom Európskej futbalovej únie (UEFA) predtým, ako sa chystá vyniesť verdikt v disciplinárnom prípade hráča Slavie Praha Ondřeja Kúdelu vo veci údajného rasistického útoku na adresu fínskeho futbalistu čiernej farby pleti v službách škótskeho Glasgowu Rangers Glena Kamaru.

Incident sa stal v odvete osemfinále Európskej ligy 2020/2021. Vo vypätom zápase si Kúdela zakryl ústa a potom niečo povedal Kamarovi. Ten českého futbalistu obvinil z rasizmu, ktorý Kúdela rezolútne poprel a priznal len ofenzívny slovník bez štipky rasizmu.

"Bavíme sa o športe, ktorý by mal byť čo najviac transparentný. Prečo si zakrývať ústa, keď cítim potrebu niečo povedať súperovi?" necháva sa počuť Seedorf.

 

Zbaviť sa takého správania možno veľmi jednoducho - napomenutím žltou kartou pre každého hráča, ktorý si zakryje ústa pri komunikácii so súperom. UEFA môže zmenu pravidla navrhnúť Rade medzinárodnej futbalovej asociácie (IFAB), ktorá funguje pod krídlami Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).


Podľa Seedorfa sa o boji proti rasizmu na futbalových trávnikoch síce veľa hovorí, no chýbajú konkrétne kroky. Vo svojom príhovore tiež vyzval futbalové hnutie na väčšiu diverzitu, keďže podľa neho je v kluboch veľmi málo trénerov tmavej farby pleti. "Ak chceme ísť príkladom, tam by sme mohli začať," dodal Holanďan.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies