Vláda sa stotožnila s predĺžením podpory pre výrobcov zelenej elektriny, tí však s novelou nesúhlasia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
OZE, obnovitelne zdroje energie
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

Vláda SR sa stotožnila s predĺžením podpory pre výrobcov zelenej elektriny. Kabinet schválil na svojom stredajšom rokovaní novelu zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energií (OZE) a kombinovanej výroby elektriny a tepla (KVET), ktorú predkladalo Ministerstvo hospodárstva SR.

V súčasnosti dotovaným výrobcom sa tak podpora na nimi vyrobenú zelenú elektrinu, na ktorú ešte majú nárok, rozpočíta na ďalších päť rokov. Štát tak chce ušetriť ročne 60 až 70 miliónov eur. Novela teraz smeruje do parlamentu a jej účinnosť je naplánovaná na september tohto roku.

Necelú polovicu dlhu už štát zaplatil

Výrobcovia zelenej elektriny získavali od roku 2009 podporu na elektrinu vyrobenú prostredníctvom OZE alebo KVETu na pätnásť rokov. Prvým výrobcom by tak podpora, ktorú platia všetci odberatelia elektriny vo svojich faktúrach, skončila v roku 2024. Predĺžením doby vyplácania podpory a tým rozloženie zvyšnej podpory na ďalších päť rokov chce štát ušetriť na tarife za prevádzkovanie systému, ktorú platíme v koncových cenách elektriny.

Ušetrené peniaze v objeme spomínaných 60 až 70 miliónov eur by mali prednostne smerovať na splatené historického dlhu distribučným spoločnostiam, ktorý sa počas minulých rokoch vyšplhal až na 400 miliónov eur. Necelú polovicu dlhu už štát distribučkám zaplatil zo štátneho rozpočtu.

Vďaka predĺženiu podpory o ďalších päť rokov môžu výrobcovia zelenej elektriny rekonštruovať svoje obnoviteľné zdroje. Regulačný úrad im uzná náklady na úpravu zariadení pre účely predĺženia prevádzkyschopnosti zariadenia v maximálnej výške 10 % z pôvodnej obstarávacej ceny.

Predlžovanie malo byť dobrovoľné

Predlžovanie doby splácania podpory malo byť pôvodne dobrovoľné. Na dobrovoľnosti sa však hráči na energetickom trhu v rámci pripomienkového konania nedohodli. Pre niektorých výrobcov tak bude predlžovanie podpory povinné. Dotkne sa to asi 440 výrobcov zelenej elektriny, najmä veľkých slnečných elektrární. V súčasnosti na Slovensku pôsobí zhruba 2 500 výrobcov zelenej elektriny.

Výrobcovia zelenej elektriny s takou novelou zákona o podpore obnoviteľných zdrojov nesúhlasia. „Ministerstvo hospodárstva najnovšie predviedlo doslova akrobatický premet, keď po dlhodobej mediálnej komunikácii o plánovanom dobrovoľnom repoweringu výrobcov elektriny z OZE nakoniec vytasilo návrh legislatívy, ktorá nemá byť dobrovoľná, ale povinná. Od začiatku sme podporovali myšlienku reštrukturalizácie výkupných cien za účelom odbremenenia TPS, avšak vždy sme pritom zdôrazňovali, že musí ísť o dobrovoľnú schému, ktorá musí byť nastavená správne,“ reagoval na novelu zákona riaditeľ Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) Ján Karaba.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján Karaba
Firmy a inštitúcie MH Ministerstvo hospodárstva SRSAPI Slovenská asociácia fotovoltického priemysluVláda SR