Korupcia v priamom prenose? Za odmietnutie Sputnika prichádza odmena? Šéfku ŠÚKLu Baťovú chcú za potlesku médií vyznamenať medailou. Pochvalu dostala aj od prezidentky Čaputovej

Korupcia v priamom prenose? Za odmietnutie Sputnika prichádza odmena? Šéfku ŠÚKLu Baťovú chcú za potlesku médií vyznamenať medailou. Pochvalu dostala aj od prezidentky Čaputovej

Bratislava 13. apríla 2021 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Po tom, čo Štátny Ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) odmietol udeliť kladné stanovisko k vakcíne Sputnik V, sa stala jeho riaditeľka Zuzana Baťová mediálnou hviezdou korporátnych médií číslo 1. Okrem oslavných ód v liberálnych médiách bola Baťová poctená aj návštevou prezidentky Zuzany Čaputovej. Baťová bola po odmietnutí Sputnika taktiež navrhnutá na vyznamenanie medailou PhMr. Vladimíra J. Žuffu, ktorá sa odovzdáva za prínos do slovenského lekárnictva

Zuzana Baťová
Na snímke riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Zuzana Baťová

 

Reklama
Geopolitickú hru povýšili nad životy ľudí

Slovensko je odstrašujúcim príkladom toho, čo nastane, keď sa ideológia a geopolitika povýši nad zdravie ľudí. Namiesto očkovania vakcínou Sputnik V, ktorá mohla zachrániť už množstvo ľudských životov, nám ruská vakcína už mesiac a pol leží na sklade kvôli geopolitickej hre, ktorú rozohrali protiruskí štváči.

Tzv. americkí jastrabi rozpútali po nákupe vakcín Sputnik V vládnu krízu. Tvrdili, že Sputnik V je geopolitická zbraň Ruska a hlavní aktéri nákupu tejto “ideologicky neprijateľnej vakcíny” – vtedajší premiér Igor Matovič a exminister zdravotníctva Marek Krajčí museli odstúpiť zo svojich pozícií.

Reklama

Ďalším cieľom proamerických a rusofóbnych síl na Slovensku je dosiahnuť to, aby sa ruskými vakcínami na Slovensku neočkovalo. A zatiaľ im to perfektne vychádza.

 

Kontroverzné stanovisko Baťovej ŠÚKLu vyhovuje americkým jastrabom

Do karát im zahrali vyjadrenia Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), respektíve jeho riaditeľky Zuzany Baťovej, ktorá už od začiatku mala voči ruskej vakcíne negatívne vyjadrenia. Najprv tvrdila, že ŠÚKL nemá kapacity na to, aby vakcíny posúdil. To podľa nej  dokáže iba Európska lieková agentúra(EMA) – v ktorej Baťová zároveň pôsobí ako členka dozornej rady.

Už od začiatku bolo jasné ako by prípadné hodnotenie ŠÚKLu dopadlo. Matovič s Krajčím preto spravili obrovskú  chybu. Dať hodnotiť ruskú vakcínu inštitúcii, o ktorej šéfka už dopredu vysielala negatívne signály je neuveriteľný amatérizmus.

Navyše ak sa vedelo, že manžel šéfky ŠÚKLu, Rado Baťo je bývalý poradca exprezidenta Andreja Kisku, ktorý je známy svojou rusofóbiou a na sociálnych sieťach zverejňoval rôzne očierňovacie vyjadrenia na adresu Ruskej federácie.

Reklama

Ako sa očakávalo, štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) na čele so Zuzanou Baťovou, vydal stanovisko, v ktorom neodporučil očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V, lebo vraj nedostal dostatočné množstvo informácií a dokumentácie z ruskej strany. Odrazu už ŠÚKL mal dostatočné kapacity na takéto podrobné skúmanie – čo pred tým vedela vraj len EMA.

Stanovisko ŠÚKLu však nevyzeralo len ako odborné vyhlásenie, ale skôr ako politické. ŠÚKL v ňom okrem iného konštatuje, že vakcíny Sputnik V v 40-tich krajinách, kde sa nimi v tom čase očkovalo, spojuje len názov. Dosť závažné tvrdenie bez dôkazov. ŠÚKL totiž zároveň tvrdí, že nevie porovnať vzorky z jednotlivých krajín, lebo ich nemá k dispozícií.

Tvrdenie, že Sputnik V v jednotlivých krajinách spája len názov silne pôsobí ako mediálno-propagandistické vyjadrenie, ktoré má naštrbiť dôveru v ruskú vakcínu po celom svete.

Takéto kontroverzné stanovisko ŠÚKLu tiež významne nahralo americkým trolom a rusofóbom na Slovensku, ktorým šlo od začiatku o zabránenie očkovania ruskou vakcínou.

 

Reklama
Baťovej chcú udeliť vyznamenanie. Stala sa hviezdou prorežimných médií a navštívila ju aj prezidentka

A teraz to začína byť skutočne podivuhodné. Krátko po tomto odmietavom stanovisku ŠÚKLu sa z Baťovej stáva hviezda liberálnych a proamerických médií, ktoré na jej adresu nešetria chválou a oslavnými ódami.

Zuzana Čaputová Zuzana Baťová
Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Zuzana Baťová

Baťovú prišla včera osobne navštíviť prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá Baťovej a jej ústavu vyjadrila svoju podporu a plnú dôveru. A to napriek tomu, že okolo posúdenia ruskej vakcíny ŠÚKLom existujú viaceré pochybnosti.

Zároveň prichádza aj nominácia Baťovej na udelenie medaily PhMr. Vladimíra J. Žuffu, ktorá sa odovzdáva za prínos do slovenského lekárnictva. Udelenie ocenenia navrhol Výboru Slovenskej farmaceutickej spoločnosti dekan Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského (FaF UK) v Bratislave Ján Klimas ako prejav úcty a rešpektu k Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv.

„Je vzorom pre budúce generácie farmaceutov a svojím profesionálnym príbehom pomáha budovať osobnostné postoje a profesijné sebavedomie mladým farmaceutom,“ povedal dekan FaF UK.

Zaujímavé, že na Baťovú si spomenul až po tom čo odmietla ruský Sputnik. Prečo ju na udelenie tohto vyznamenania nenavrhol už skôr? Ak jej jediným prínosom je to, že odmietla ruskú vakcínu, so Slovenskou vedeckou obcou je to fakt smutné.

Baťová navyše čelí kritike, že po škandále ohľadom vakcíny AstraZeneca, len „papagájovala“ stanoviská Európskej liekovej agentúry (EMA), ktorá zľahčovala čoraz viac sa objavujúce krvné zrazeniny po očkovaní touto britsko-švédskou vakcínou. EMA nakoniec musela priznať, že predsa len nejaký súvis medzi AstraZenecou a krvnými zrazeninami existuje.

 

Korupcia v priamom prenose? Dostala odmenu za kritické stanovisko k Sputniku V?

Takéto oslavné ódy zo strany korporátnych proamerických médií, proamerickej prezidentky Čaputovej a niektorých vedcov, o ktorých geopolitickej orientácii istotne tiež nemožno pochybovať, či dokonca o nominácii na udelenie medaily za prínos pre lekárnictvo, je vzhľadom na nedávne rozhodnutie Baťovej ŠÚKLu o ruskej vakcíne, mimoriadne podozrivé.

Nie sú náhodou všetky tieto pozornosti pre Baťovú, odmenou za to, že odmietla “udeliť pečiatku” ruskému Sputniku V? – čo je hlavný cieľ rusofóbnych amerických trolov, aby sa na Slovensku touto vakcínou neočkovalo.

Môže sa to javiť ako korupcia v priamom prenose. Pri korupcii sa totiž nemusí jednať len o finančný dar za určitú službičku v prospech niekoho záujmu. Korupciou môže byť aj iná pozornosť, napríklad výlet, dovolenka pri mori, pozitívne PR články v médiách, udelenie rôznych ocenení-medaily, či návšteva a pochvala od hlavy štátu, čo v konečnom dôsledku zapríčiní zvýšenie reputácie daného človeka – jeho kariérny rast, zviditeľnenie sa či možno budúce uplatnenie sa v politike.

Reklama

Netvrdíme, že Baťová si za negatívne stanovisko k Sputniku sama vypýtala túto pozornosť, pochvalu a ocenenia. Americkí troli sa však ponáhľali povzbudiť ju.

Táto zrejme nepriama korupcia cieli na iných ľudí. Tu ide hlavne o to, že touto pozornosťou pre Baťovú, evidentne za odmietavé stanovisko k Sputniku (aj keď oni budú tvrdiť niečo iné), sa ukazuje ďalším ľuďom – vedcom, politikom, verejne činným osobám, že za kopnutie si do Ruska ich čakajú skvelé odmeny.

Možno ich príde osobne navštíviť a pochváliť prezident – čím si zvýšia osobnú reputáciu a poznateľnosť, možno dostanú vyznamenanie od významnej inštitúcie – taktiež zlepšená osobná reputácia a možno ťa budú vo veľkom vychvaľovať médiá – z čoho plynú rovnaké výhody. Do toho ťa možno vychvália aj proamerické mimovládky.

Je to dokonale premyslená, nepriamo aj korupčná neomarxistická chobotnica, ktorá takýmito odmenami motivuje ľudí byť jasne vyhranený liberálne, prozápadne a rusofóbne.

 

Reklama
Neomarxistická chobotnica uštve svojich nepriateľov. Tentokrát si na mušku zobrala Igora Matoviča  

A to nie je všetko. Táto liberálna prozápadne orientovaná chobotnica na druhej strane haní všetkých tých, ktorí si čo i len trochu dovolia vybočiť z ich prozápadnej ideológie, napríklad aj tým, že nakúpia “ideologicky nesprávne” vakcíny z Ruskej federácie.

A to je presne prípad Igora Matoviča. Ako by nestačilo, že bol za trest zbavený postu premiéra Slovenskej republiky, dnes je v korporátnych – proamerických médiách prenasledovaný ako štvaná zver.

Takmer všetky zapredané médiá píšu o Matovičovi, že zradil slovenskú zahranično-politickú orientáciu, že sa pridal na stranu Putina a Orbána. Spravili z toho geopolitickú záležitosť a pritom v skutočnosti tu ide o záchranu ľudských životov. Korporátnym sabotérom však nie je nič sväté – ani životy Slovákov. Oni ich s radosťou vymenia za poklonkovanie sa pánovi spoza veľkej mláky.

 

Otázky určené šéfke ŠÚKLu Baťovej

So šéfkou ŠÚKLu Zuzanou Baťovou sme chceli spraviť rozhovor, aby nám objasnila rôzne nejasnosti okolo posudzovania Sputnika V. Baťová nám však nedvihla telefón. Rovnako sme pochodili aj pri hovorkyni ŠÚKLu Magdaléne Jurkemíkovej.

Reklama

Na e-mail ŠÚKLu určený pre otázky médií sme preto zaslali týchto osem otázok:

  1. V stanovisku k ruskej vakcíne ste napísali, že Sputnik, ktorý sa používa v 40-tich krajinách po celom svete spája len názov. Zaujímalo by ma na základe čoho to tvrdíte  keďže ste zároveň tvrdili, že nemáte vzorky ani dáta z týchto krajín, aby ste ich mohli porovnať.
  2. Čím si vysvetľujete že v týchto 40-tich krajinách sveta vedci Sputnik povolili a jedine slovenský ŠÚKL Sputnikom očkovať neodporučil. Sú v týchto krajinách menej schopní vedci ako na Slovensku?
  3. Najprv ste tvrdili že ŠÚKL nemá kapacity na posúdenie vakcín. Odrazu už kapacity máte, keďže tvrdíte že je vám málo aj to čo vám ruská strana dodala?
  4. Keď sa pri vakcíne AstraZeneca objavili informácie o krvných zrazeninách, vtedy ste len nasledovali stanovisko EMA – nakoniec sama táto agentúra pripustila že sa mýlila a krvné zrazeniny môžu mať súvis s touto vakcínou. Prečo ste vtedy nežiadali dôkladne prešetrenie? Dosť odlišný prístup v porovnaní s posudzovaním Sputnika V.
  5. Prečo ste dali Sputnik testovať do necertifikovaného laboratória?
  6. Prednedávnom ste sa agentúre EMA ospravedlnili za premiéra Matoviča. Ospravedlníte sa aj Maďarskému inštitútu farmácie a potravín za útoky slovenských médií ? Tie totiž tvrdia, že tento maďarský inštitút nerozhodol o Sputniku na základe laboratórnych testov ale na základe želania Viktora Orbána.
  1. Nevplýval na vás pri hodnotení Sputnika V váš manžel, ktorý mal v minulosti negatívne vyjadrenia voči Rusku?
  2. Najnovšie vás navštívila prezidentka Zuzana Čaputová a ste navrhnutá na udelenie medaily Vladimíra Žuffu za prínos do slovenského lekárnictva. Nemajú tieto dve udalosti súvis s vašim negatívnym stanoviskom k Sputniku V? Z diaľky to totiž vyzerá akoby ste za to dostali odmenu… Nahráva to názorom že je to ideologická a nie vedecká záležitosť.

Na otázky nám do publikovania článku neprišli odpovede.

Samuel Gdovin

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

15:33

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Rovnako odmietol aj tvrdenie, podľa ktorého zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. V piatok o tom informoval tlačový odbor rezortu práce. Vedenie KDH vo štvrtok (18. 4.) uviedlo, že tieto záväzky im umožnili podporiť zavedenie 13. dôchodku.

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

14:48

Nórsky kráľ Harald V. sa vráti v pondelok po dlhšej prestávke k pracovným povinnostiam. Oznámil to v piatok nórsky kráľovský palác.

14:48

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v pondelok 22. apríla 2024 zúčastní v Luxemburgu na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci (FAC). Hlavnými témami rokovania ministrov členských štátov EÚ bude situácia na Blízkom východe, v Sudáne a na Ukrajine. V tejto súvislosti sa uskutoční spoločné rokovanie šéfov rezortov diplomacií spolu s ministrami obrany členských štátov EÚ – SR bude popri Jurajovi Blanárovi zastupovať podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák.

14:47

Dubajské letisko, jedno z najrušnejších na svete, v piatok oznámilo obmedzenie počtu prichádzajúcich letov. V Spojených arabských emirátoch (SAE) naďalej pretrvávajú problémy po tohtotýždňových záplavách.

 

14:46

Rusko sústreďuje svoje hybridné útoky na Fínsko, pričom v snahe o jeho destabilizáciu využíva migráciu. Vyhlásila to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas návštevy tejto severskej krajiny.

14:46

Spojené štáty v piatok na zasadnutí ministrov zahraničných vecí zoskupenia G7 informovali, že od Izraela dostali “na poslednú chvíľu” informácie o dronovom útoku v Iráne. Oznámil to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa k tomu odmietol vyjadriť.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali