Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Autentické výpovede obyvateľov Ukrajiny: Toto si myslia o konflikte s Ruskom
Zdielať na

Autentické výpovede obyvateľov Ukrajiny: Toto si myslia o konflikte s Ruskom

UKRAJINA/SLOVENSKO / Už takmer dva týždne sleduje svet napätie pri ukrajinsko–ruských hraniciach. Dôvod pohybu ruských vojsk stále nepoznáme. Rozpútalo to však nielen vášne, ale aj informačnú vojnu. Obyvatelia Donbasu, ktorí žijú pozdĺž frontovej línie, si myslia, že tým Rusi chcú vyvolať ďalší strach. Pre tieto ruské manévre v pondelok u nás zasadal aj Výbor Národnej rady pre obranu a bezpečnosť.

​Slovensko eviduje výrazné zvýšenie počtu príslušníkov ozbrojených síl Ruskej federácie na hranici s Ukrajinou. Na tlačovom brífingu po mimoriadnom rokovaní Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť to uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Minister zdôraznil, že sa dá hovoriť o desiatkach tisícoch vojakov a Rusko ďalšie vojská na hranicu s Ukrajinou presúva. Rovnako Slovensko eviduje aj presun tisícov kusov vojenskej techniky. Naď na výbore informoval poslancov o aktuálnej situácii na ukrajinsko-ruských hraniciach, poskytol im komplexnú utajovanú správu Vojenského spravodajstva, ktorá hovorila o konkrétnych počtoch, obavách alebo aj očakávaniach.

„V tomto momente neočakávame nejakú konkrétnu vojenskú akciu väčšieho rozsahu zo strany Ruskej federácie voči Ukrajine. Ak tak limitovanú, ale zároveň ten prísun vojsk pokračuje. My nemáme žiadnu informáciu zo strany Ruskej federácie, prečo to vlastne robia,“ doplnil Naď s tým, že ak sa Rusko odvoláva na vojenské cvičenie, malo ho oficiálne deklarovať minimálne 42 dní pred jeho realizáciou. Slovensko tiež zaznamenalo pohyb ruských vojsk v takých priestoroch, kde v minulosti nepôsobili.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS), ktorý sa tiež zúčastnil na výbore, skonštatoval, že pozícia Slovenska je nemenná. „Podporujeme suverenitu a integritu Ukrajiny v medzinárodne uznaných hraniciach,“ povedal Korčok. Dodal, že je slovenský záujem, aby sa Ukrajina vyvíjala dobre a stabilne „Pretože platí, že ak sa darí nášmu susedovi, tak sa bude dariť aj nám“.

Problémom podľa Korčoka je, že cieľ či motivácia ruskej vojenskej mobilizácie nie je známa. „Je úplne normálnou súčasťou výkonu suverenity každého štátu, že sa po jeho vlastnom území pohybujú vojenské jednotky. To nenamietame. Ale k takémuto pohybu vojsk musí dochádzať transparentným spôsobom a v súlade medzinárodnými štandardami,“ uviedol Korčok.

Obaja ministri reagovali aj na dezinformácie šíriace v súvislosti so situáciou na ukrajinsko-ruských hraniciach. Napríklad, že pohyby ruských vojsk reaguje na cvičenie NATO. „Žiadne cvičenie NATO sa v tejto chvíli nekoná. Ale naopak v tejto chvíli prebieha cvičenie pod názvom Defender 21. To, čo je podstatné, že všetky zúčastnené krajiny tohto cvičenia urobili všetko preto, aby transparentným spôsobom toto cvičenie oznámili. Všetci vedia od decembra minulého roka, že takéto cvičenie prebehne. Vie sa do nohy o každom vojakovi a kuse techniky,“ vysvetlil Korčok.

Podľa obyvateľov Donbasu chcú Rusi vyvolať ďalší strach


Ukrajina upozorňuje nielen na zhromažďovanie ruských vojakov v okolí jej hraníc, ale aj na nárast násilia pozdĺž línie kontaktu v Donbase. Len od začiatku tohto roka prišla ukrajinská armáda o vyše 30 vojakov. Podobná situácia je aj na opačnej strane kontaktnej línie. Zatiaľ, čo Európska únia vysiela jasné signály o podpore Ukrajiny a obáva sa eskalácie, obyvatelia Donbasu hovoria hlavne o informačnej vojne.

"Proruské televízne kanály, ktoré vysielajú na území Donbasu informujú o tom, že na útok sa pripravuje Ukrajina. Všetko, čo hovoria je zatiaľ iba propaganda, cieľom je vystrašiť čo najviac ľudí," povedal Artem, obyvateľ Slovjanska. Svetové médiá informujú, že pri rusko – ukrajinských hraniciach je aktuálne vyše 20-tisíc vojakov. "Sťahovanie vojsk je podľa mňa iba hra, žiadna vojna určite nebude," skonštatoval Artem.

Anastasia žije v Avdijivke. Toto mesto bolo od vypuknutia konfliktu najostreľovanejšie. "Veľmi túžime žiť ako predtým, bez tých hraníc, bez rozdeľovania Ukrajiny," vyjadrila sa Anastasia, obyvateľka Avdijivky. Počas siedmich rokov zomrelo na východe Ukrajiny vyše 13-tisíc vojakov aj civilistov. "Dnes ozbrojené sily Ukrajiny nie sú také, aké boli pred 7-mimi rokmi. Dokážu sa brániť Rusku a nedovolia narušiť teritórium Doneckej alebo Luhanskej oblasti," dodal Pavel, obyvateľ Kramatorska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy