Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Štrajk vodičov mestskej hromadnej dopravy v dvoch najväčších mestách
Zdielať na

Štrajk vodičov mestskej hromadnej dopravy v dvoch najväčších mestách

BRATISLAVA, KOŠICE / Hodinový štrajk vodičov Mestskej hromadnej dopravy bol ráno po 8. hodine v dvoch najväčších slovenských mestách. Protestovali proti tomu, že MHD na rozdiel od súkromných dopravcov nemôže žiadať o pomoc a prefinancovanie strát, ktoré vznikli kvôli poklesu počtu cestujúcich počas pandémie. Vodiči sa preto obávajú aj prepúšťania.

"Robíme to s dobrým úmyslom, aby sme zachovali štandard, ktorý je nastolený. Bezpečnosť, lebo nechceme, aby dopadla doprava tak, ako v 80 a 90 rokoch, kedy ste sa do autobusu ani nedostali," hovorí Július Orbán, predseda OZ pri DPB.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo dodáva: "Nedovolíme prepúšťanie a rušenie liniek."

Bratislava, Košice, symbolicky aj Prešov. Tri najväčšie mestá protestujú proti tomu, že im štát nechce kompenzovať straty, lebo tieto samosprávy majú vlastné dopravné podniky.

A podľa štátu nemajú nárok na schému pandemickej pomoci. Pritom samo dotovanie MHD za bežných čias ukrajuje samosprávam veľký kus rozpočtového koláča.

"Tam bolo explicitne povedané na strane ministerstva financií, že Bratislava to nepotrebuje, lebo je bohatá, nie je to pravda," vysvetľuje bratislavský primátor Vallo.

Do štrajku sa dnes zapojili aj vodiči mestskej hromadnej dopravy v Prešove. No len do formy podporného štrajku. So stužkami vo farbách mesta na spätných zrkadlách. Prešovskí vodiči teda jazdili, no zároveň vyjadrili podporu svojim kolegom v mestách, v ktorých sa pustili do ostrého štrajku. Ten do budúcna niektorí nevylučujú ani v metropole Šariša.

Bratislavský dopravný podnik mal prísť už o 25 miliónov eur, zo zamietnutia kompenzácie viní ministerstvo dopravy. Do štrajku sa zapojili podľa vyjadrenia podniku dve tretiny vodičov.

Matúš Vallo vraví: "Nie je to spravodlivé, ďalších 54 miest dotáciu môže dostávať. Nie je to správne."

Ministerstvo dopravy hovorí, že s dopravou nemá nič spoločného a obrátilo nás na ministerstvo financií. To aj s novým ministrom Matovičom nateraz mlčí.

Nebol to prvý a pravdepodobne ani posledný štrajk vodičov mestskej hromadnej dopravy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy