Nemecko pomôže Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku novými pľúcnymi ventilátormi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
ÚVN SNP Ružomberok
Foto: archívne, ÚVN SNP Ružomberok

Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku bude mať vďaka daru od Spolkovej republiky Nemecko celkovo 31 nových pľúcnych ventilácií spolu s príslušenstvom, ktoré budú slúžiť pacientom s ťažkým priebehom ochorenia COVID-19.

Z celkového počtu 31 ventilátorov v hodnote približne 150-tisíc eur je 25 ventilátorov darom od rezortu obrany a šesť ventilátorov od Ministerstva zdravotníctva Spolkovej republiky Nemecko. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR (MO SR) Martina Kovaľ Kakaščíková.

Nevyhnutný prístroj

Pľúcne ventilácie sú naozaj nevyhnutným, doslova až životne dôležitým prístrojom pre pacientov s ťažkým priebehom COVID-19. Ide o veľmi vzácny dar, pretože pomôže pri záchrane ľudských životov,“ uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

Viac o téme: Koronavírus

Doplnil, že tento prejav solidarity je dôkazom dlhodobo nadštandardnej bilaterálnej spolupráce SR s Nemeckom v oblasti obrany a bezpečnosti a zároveň tiež vysokej úrovne našich vzťahov v NATO a v Európskej únii (EÚ).

Úzke partnerstvo

Veľmi nás teší, že sme mohli podporiť ďalšie skvalitnenie zdravotnej starostlivosti, ktorú poskytujú OS SR a ktoré preukazujú veľkú obetavosť v boji proti pandémii COVID-19. Naďalej udržujme naše úzke partnerstvo v rámci EÚ a NATO,” uviedla pri tejto príležitosti nemecká veľvyslankyňa na Slovensku Barbara Wolf.

Zdravotnícke prístroje boli doručené pre Úrad hlavného lekára Ozbrojených síl SR prostredníctvom nemeckého veľvyslanectva na Slovensku, pričom v priebehu nasledujúcich dní budú odovzdané na využitie Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jaroslav NaďMartina Kovaľ Kakaščíková
Firmy a inštitúcie EU Európska úniaMO Ministerstvo obrany SRNATO Organizácia Severoatlantickej zmluvyÚVN Ružomberok Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok