Korčok: Nepoznáme ciele ani motiváciu ruských manévrov

Problémom pohybov ruských vojsk v ukrajinsko-ruskom pohraničí je, že nepoznáme ich cieľ, motiváciu, ani prečo sa dejú práve teraz a v danom zložení. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) to uviedol po mimoriadnom zasadnutí Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť. S ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽANO) sa zhodli, že záujmom SR je, aby situácia neeskalovala a riešila sa na diplomatickej úrovni.

12.04.2021 17:06 , aktualizované: 18:43
NR SR: Rokovanie Výboru pre obranu a bezpeènos Foto: ,
Zľava minister zahraničných vecí Ivan Korčok, predseda výboru Juraj Krúpa a minister obrany Jarolav Naď počas mimoriadnej schôdze výboru pre obranu a bezpečnosť o možných dopadoch stupňujúceho sa napätia medzi Ruskom a Ukrajinou na bezpečnosť Slovenska.
debata (443)

Korčok deklaroval, že slovenská diplomacia koná. „Aj ja vnímam znepokojenie a strach našich občanov. Úplne im rozumiem a ubezpečujem ich, že z nášho postoja pre nich nevyplýva žiadny problém, pretože žiadame len to, aby sa rešpektovali medzinárodné normy a aby došlo k posunu v mierovom riešení konfliktu na východe Ukrajiny,“ vyhlásil.

Korčok a Naď k Ukrajine

Video

Presuny vojenských jednotiek po území vlastného štátu sú podľa Korčoka normálnou súčasťou výkonu suverenity daného štátu. „Ale k takémuto pohybu vojsk musí dochádzať transparentným spôsobom a v súlade s medzinárodnými štandardmi,“ vysvetlil.

Evidujú výrazne viac vojakov

Korčok odmieta, že by Ruská federácia reagovala na cvičenie NATO. Potvrdil však, že sa koná cvičenie štátov Defender-Europe 21, ktoré je riadne ohlásené a notifikované.

Minister obrany skonštatoval, že v posledných dvoch týždňoch evidujú výrazné zvýšenie počtov ruských vojakov i techniky v pohraničných oblastiach. „Naším cieľom je, aby sa situácia neeskalovala,“ uviedol.

Rokovanie výboru sa uskutočnilo neverejne. Zúčastnil sa ho aj ukrajinský atašé pre obranu Bogdan Kharchuk, ktorý informoval o počtoch a rozmiestnení ruských vojsk.

443 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Jaroslav Naď #Ukrajina #Ivan Korčok