Koronavírus: Školy a škôlky sa otvárajú, nárok na vyplácanie pandemického OČR zaniká
12.4.2021 16:36
akt. 22.06.2021 04:14

Koronavírus: Školy a škôlky sa otvárajú, nárok na vyplácanie pandemického OČR zaniká

Uložiť článok
Ak je škôlka alebo škola otvorená a rodičia nedajú dieťa do školského zariadenia iba pre obavy z ochorenia, nebudú mať nárok na pandemické OČR

Rodičom, ktorí doteraz čerpali dávku pandemické ošetrovné (OČR) z dôvodu, že škôlka alebo škola bola pre ich dieťa zatvorená, sa od pondelka po otvorení materských škôl a prvého stupňa základných škôl končí nárok na výplatu tejto dávky. Poistenci však v tejto súvislosti nemusia Sociálnej poisťovni (SP) nič oznamovať. Informovala o tom špecialistka komunikácie SP Jana Hrabková.

Automatické ukončenie vyplácania dávky

Ako dodala, vyplácanie dávky sa ukončí automaticky, ak koncom mesiaca do SP nezašlú formulár čestného vyhlásenia, v ktorom poistenec vyznačuje dni starostlivosti o dieťa alebo iného príbuzného.

„Ak v čestnom vyhlásení za apríl 2021 uvedie poistenec aj dni starostlivosti od 12. apríla 2021, SP bude akceptovať prípady uzatvorenia škôl, ak pôjde o žiakov piateho ročníka základných škôl alebo bude akceptovať uzatvorenie materských škôl a prvého stupňa základných škôl, ak pôjde o individuálne uzavretie konkrétneho zariadenia rozhodnutím hygienika, riaditeľa alebo zriaďovateľa," vysvetlila Hrabková.

Poisťovňa pripomenula, že stále platí, že ak je škôlka alebo škola otvorená a rodičia nedajú dieťa do školského zariadenia iba pre obavy z ochorenia, nebudú mať nárok na pandemické OČR.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.