Úvod ZO ZAHRANIČIA Prezidentka Le Penová? Jej šance stúpajú, Macronova popularita klesá

Prezidentka Le Penová? Jej šance stúpajú, Macronova popularita klesá

Marine Le Penová. (Foto: archív)

O rok čakajú Francúzsko prezidentské voľby a prieskumy napovedajú, že Marine Le Penová je k víťazstvu bližšie ako kedykoľvek predtým. Niekdajší minister hospodárstva Arnaud Montebourg ju označuje za „podobný fenomén ako Trump alebo brexit“.

„Rozdelenie na pravicu a ľavicu už neexistuje. Dnes proti sebe stoja globalisti a národniari,“ vyhlásila Le Penová a povedala, že v prípade víťazstva mieni vytvoriť vládu národnej jednoty.

Marcový prieskum agentúry Harris Interactive-L’Opinion ukázal, že prvé kolo volieb by vyhrala so ziskom 26 percent hlasov. V tom druhom jej dávajú až 48 percent, čo je oveľa lepší výsledok ako pred štyrmi rokmi.

Európska únia by podľa Le Penovej mala byť skôr alianciou národných štátov a nie úniou s „nedemokratickým systémom riadenia“. Pilierom jej programu je nesúhlas s imigráciou (islamistov a zločincov by vyhostila) a globalizáciou. Ľudia tieto témy vítajú a jej preferencie stúpajú.

„Je to výsledok viacerých faktorov. V spoločnosti sa šíri odpor proti elitám. Pocit krivdy. Túžba prevziať kontrolu nad osudom vlastnej krajiny,“ vraví analytička Chloé Morinová z think tanku Fondation Jean-Jaurès. Ľudia už nechcú byť obeťami globalizácie. Le Penová je mnohým bližšia ako bývalý investičný bankár, stelesňujúci „starý systém“.

Macronovo pôsobenie vo funkcii dnes schvaľuje asi 40 percent Francúzov, pričom mnohí ho vnímajú ako arogantného vševeda. Nižšie príjmové vrstvy ho za jeho reformy nenávidia, predstavitelia biznisu zase hovoria, že zmeny nedotiahol do konca. Chýba mu aj výraznejší úspech v zahraničnej politike.