Po 12 rokoch polícia vypátrala darebáka odsúdeného za miliónový podvod (VIDEO)
12 | 04 | 2021 I Tibor Sipos
V roku 2009 ho právoplatne odsúdili v Českej republike na osemročný trest odňatia slobody za podvody v hodnote 188 miliónov českých korún (takmer 7,25 milióna eur). Skrývať sa mu darilo 12 rokov. Slovenská polícia zadržala 49-ročného Františka Csányiho minulý týždeň, o čom informovala na Facebooku.

František Csányi sa v rokoch 2003-2004 dopustil trestnej činnosti v oblasti obohacovania sa neodvádzaním spotrebnej dane, cla a dane z pridanej hodnoty. "Ich činnosť sa týkala 400 dovozov benzínu a nafty zo Slovenska do Českej republiky v rokoch 2003 - 2004. Na základe ich postupu pohonné látky neboli zavedené do evidencie Colnej správy v Českej republike, čím spôsobili českej strane škodu vo výške 188 miliónov českých korún," uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

"Operatívnymi previerkami policajti zistili, že sa skrýva na rekreačnej chate v okrajovej časti Košíc," dodal.

Chatu si odsúdený prerobil na celoročné bydlisko. "V jej okolí bol dobre zabezpečený kamerový systém. Pozemok chránil strážny pes. František používal osobné motorové vozidlo, ktoré bolo evidované na inú osobu. Jeho mobilné telefónne číslo patrilo anglickému operátorovi. Svoju pracovnú činnosť si prispôsobil tak, aby mohol pracovať z domu," spresnil hovorca.

V roku 2020 prišiel zatýkací rozkaz zo susedného Česka, na základe ktorého sa polícia dala do pátrania. Do prípadu sa začali angažovať i pátrači cieľového pátrania z Prezídia Policajného zboru. Získali informácie o ceste odsúdeného do mesta minulý týždeň. "O pár minút bol priamo v Košiciach zadržaný cieľovými pátračmi v súčinnosti s Pohotovostným policajným útvarom Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach. František bol akciou zjavne zaskočený, nekládol odpor a neutrpel žiadne zranenia," uzavrel Slivka.

Pred 55 rokmi odsúdili na smrť Čubírkovú. Odrezala druhovi hlavu a naložila ju do vlaku
Tento rok, 31. mája, uplynie 55 rokov od vynesenia rozsudku nad najkrutejšou vrahyňou v československej histórii Irenou Čubírkovou. Právne listy sa vracajú k rozsudku z hľadiska súčasného práva. Zaujímavé čítanie pripravil sudca Krajského súdu v... Čítať ďalej
12 | 04 | 2021 | Petra Demková