Matovič verzus vedci Expremiér dostáva kritiku zo všetkých strán. Prezidentka sa zastala ŠÚKL-u a SAV

TASR Postoj
TASR Postoj

Zuzana Čaputová sa má zajtra stretnúť s ministrom zdravotníctva k téme Sputnik. Požiadala ho o sprístupnenie zmluvy s výrobcom ruskej vakcíny.

Zuzana Čaputová sa má zajtra stretnúť s ministrom zdravotníctva k téme Sputnik. Požiadala ho o sprístupnenie zmluvy s výrobcom ruskej vakcíny.

TASR Postoj

TASR

Postoj

Expremiér dostáva kritiku zo všetkých strán. Prezidentka sa zastala ŠÚKL-u a SAV
Prezidentka Zuzana Čaputová a riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzana Baťová. Foto - TASR/Martin Baumann

Slová expremiéra Igora Matoviča na adresu slovenských vedeckých inštitúcií rozvírili vlnu rozhorčenia. 

Minister financií v piatok pri informovaní o rokovaniach v Moskve okolo vakcíny Sputnik V povedal, že Rusi sa cítia byť mimoriadne poškodení tým, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv zveril posúdenie vakcíny neregistrovanému laboratóriu Slovenskej akadémie vied, ktorého výsledky narušili reputáciu vakcíny po celom svete.

Hovoril aj o tom, že Sputnik má na Slovensku mnoho vysokopostavených nepriateľov. Nekonkretizoval, koho tým myslel.

ŠÚKL deklaroval, že nebol nikým zodpovedným za dovoz vakcíny Sputnik V upozornený na to, že by malo testovanie v SAV údajne porušovať utajenú zmluvu s ruským výrobcom. Biomedicínske centrum SAV uviedlo, že realizovalo skúšky vakcíny Sputnik na základe písomnej žiadosti bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

Heger vraví, že vedcov má v úcte

Premiér Eduard Heger včera v relácii Na telo tvrdil, že Matovič v piatok nemyslel pod nepriateľmi Sputnika slovenských vedcov. Malo ísť skôr o koaličných partnerov. Matovič ešte vo štvrtok na sociálnej sieti písal o „idiotoch“, ktorí bránia očkovaniu Sputnikom na Slovensku. „Z telefonátu, ktorý som mal dnes ráno, potvrdil, že škaredými menami nenazýva vedcov. Máme na Slovensku kvalitných vedcov a som rád, že to tak vníma aj Igor Matovič,“ povedal Heger.

Úrad vlády v pondelok popoludní vydal stanovisko, v ktorom tvrdí, že premiér Eduard Heger má eminentný záujem na upokojení situácie, ktorá vznikla okolo ruskej vakcíny Sputnik V a o návrat k vecnému dialógu a odborným argumentom. 

Predseda vlády zároveň deklaruje, že má v úcte vedcov na Slovensku a rovnako nepovažuje za správne, aby sa obchádzala slovenská diplomacia v rámci pracovných aktivít slovenských ústavných činiteľov v zahraničí. Narážal tým na neúčasť slovenských diplomatov na rokovaní v Maďarsku počas Matovičovej cesty, čo sa tiež stalo v uplynulých dňoch terčom kritiky.

Čítajte tiež

„Vakcín je veľmi málo a vážim si každú iniciatívu a podporujem v tomto Igora Matoviča. Mrzia ma však jeho napádania vedcov, skôr by som sa im poďakoval, že neodišli do zahraničia. Ja Slovenskej akadémii vied a Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv plne dôverujem,“ uviedol v nedeľu predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár v relácii RTVS O 5 minút 12.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) v pondelok uviedol, že vyjadrenia Matoviča boli neadekvátne. „Posledné mesiace nám ukázali, akí sú vedci potrební, a mali by sme sa zamerať na ich podporu.“

Ešte v piatok sa zastal vedcov aj štátny tajomník ministerstva školstva Ľudovít Paulis. „​Naši vedci sú mimoriadne kvalitní, o čom svedčia aj medzinárodné uznania a publikácie. Som na ich prácu a prácu Slovenskej akadémie vied hrdý a dôverujem im a ich analýzam,“ uviedol Paulis.

Prezidentka išla na návštevu do ŠÚKL aj SAV

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes v reakcii na slová expremiéra navštívila Štátny ústav pre kontrolu liečiv aj Biomedicínske centrum.

Čaputová podporila slovenské vedecké inštitúcie a kritizovala vyjadrenia Igora Matoviča na adresu ŠÚKL a SAV.

„​Veľmi ma mrzí, že koncom minulého týždňa zazneli vyjadrenia z úst ministra financií, ktoré nepriamym spôsobom vyjadrili kritiku alebo pochybnosť nad kvalitou našich inštitúcií. Považujem to za absolútne neprimerané a nesprávne,“ povedala.

Vakcína Sputnik V by podľa nej nemala spoločnosť rozdeľovať. Doterajšie výsledky testov vychádzajú podľa nej v prospech vakcíny.

Zajtra by sa mala k téme ruskej vakcíny stretnúť s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským. Tvrdí, že ho tiež požiadala o sprístupnenie zmluvy s výrobcom ruskej vakcíny.

„Stále nie je zrejmé, čo vlastne bude predmetom posudzovania v Maďarsku a aké výsledky vlastne očakávame," dodala prezidentka. Podľa nej obe vedecké inštitúcie jej vysvetlili, že ak maďarská strana bude robiť laboratórne skúšky, budú to presne tie isté, aké sa robili aj na Slovensku


Prezidentka Zuzana Čaputová pri stretnutí s riaditeľkou ŠÚKL-u Zuzanou Baťovou. Foto – TASR/Martin Baumann

Otvorený list vedcov

Vedci vyzývajú premiéra Eduarda Hegera, aby sa v mene vlády ospravedlnil za nevhodné a neprijateľné vyjadrenia Igora Matoviča na adresu slovenských vedcov a vedeckých inštitúcií, ktoré sa dotýkajú ich cti aj dobrého mena Slovenska. Zároveň ho v otvorenom liste žiadajú o verejnú ochranu vedcov, ktorí sa v dôsledku Matovičovho vystupovania stali terčom nenávistných, agresívnych a život ohrozujúcich prejavov.

Informovala o tom iniciatíva Veda pomáha – COVID-19.

V otvorenom liste sa pripomína, že slovenské vedkyne a vedci, doma aj v zahraničí, dobrovoľne pomáhajú pri riešení výziev, ktoré koronakríza priniesla, a to aj napriek tomu, že veda a výskum nie sú na Slovensku financované rovnako štedro ako vo väčšine krajín EÚ. „Preto je pre nás absolútne neprijateľné, ak ktorýkoľvek člen vlády nielenže spochybňuje prácu vedcov či vedeckých inštitúcií, ale ich aj bezdôvodne uráža, útočí na nich a osočuje ich,“ konštatujú vedci.

Poukazujú na to, že slovenskí vedci postupovali vždy profesionálne, zodpovedne, apoliticky, dodržujúc zákony a etické princípy. „Presne v tomto duchu, na základe požiadavky ministerstva zdravotníctva, pracovali aj kolegovia zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv a Slovenskej akadémie vied na vyhodnocovaní kvality neregistrovanej vakcíny,“ doplnili. Veria, že premiér svojou autoritou pomôže aj naďalej udržať úspešnú spoluprácu štátnej správy a vedeckej komunity v prospech spoločného cieľa.

Upozornili tiež, že na celom svete je zvykom, že rokovania o zdravotnej stránke pandémie sa vedú doma aj v zahraničí za prítomnosti zástupcov na to kompetentných rezortov. „Rozumieme delikátnosti deľby kompetencií, ale uvítali by sme, keby ste sa svojou autoritou zasadili o všeobecné akceptovanie novej situácie a nového rozdelenia úloh vo vláde,“ doplnili vedci.

Žiadajú tiež, aby Heger z pozície predsedu vlády urobil všetko pre dodržiavanie pravidiel pri presadzovaní opatrení na zvládnutie pandémie a zabezpečení ich kontroly. „Žiadny pragmatizmus nemôže ospravedlniť neetické správanie a hrubé porušovanie noriem slušného správania,“ podotkli.

List svojím podpisom podporili matematik Richard Kollár, biochemik Pavol Čekan, epidemiologička Alexandra Bražinová, virológ Boris Klempa, šéf lekárskych odborov Peter Visolajský, imunológ Vladimír Leksa, riaditeľka Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV) Silvia Pastoreková či bývalá premiérka Iveta Radičová a niekdajší minister financií Ivan Mikloš.

Ešte cez víkend žiadal ospravedlnenie od bývalého premiéra aj vedecký riaditeľ Virologického ústavu Juraj Kopáček.

Pridali sa lekári aj sestry

Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) vyjadril plnú podporu slovenským vedcom a odborníkom a odmieta ich ponižovanie. Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) zas považuje správanie Igora Matoviča za nepochopiteľné.

Postupy a pracovné metódy odborníkov pri posudzovaní účinnosti a bezpečnosti vakcíny Sputnik V boli podľa ZAP zo strany štátnych autorít nedôstojne a nedôvodne dehonestované.

„Považujeme za elementárnu slušnosť rešpektovať tie najvyššie odborné autority v danej oblasti, ktoré deklarujú to, čo je základom vakcinácie – účinnosť a bezpečnosť očkovacej látky. Ponižovanie a nátlak na tých, ktorí si dôsledne plnia svoju prácu v záujme zabezpečenia ochrany zdravia nášho obyvateľstva, je znakom dekadencie celej spoločnosti a vážneho ohrozenia našej budúcnosti,“ uviedla Zuzana Dolinková, prezidentka ZAP.

Zároveň zdôraznila, že krajina má nedostatok odborníkov a ich vysokokvalitná práca je prínosom v boji proti pandémii pre celú spoločnosť.

„Do procesu vakcinácie sa, bohužiaľ, stále mieša politika a počínanie ministra financií je pre nás nepochopiteľné,“ uviedol Lukáš Kober, riaditeľ kancelárie SKSaPA.

Dodal, že hodnotiť, či je vakcína dobrá alebo zlá, je v tomto prípade irelevantné a občan má právo sa rozhodnúť, či sa očkovať pôjde. „Odborníci a vedci však majú právo a povinnosť konať tak, aby zabezpečili transparentnosť a maximálnu bezpečnosť vakcíny pred jej samotným podaním prijímateľovi,“ skonštatoval Kober.

ZAP aj SKSaPA považujú za správne, že vedci či ŠÚKL presadzujú skôr očkovanie registrovanými vakcínami. „Dôverujeme odborníkom na Slovensku, ktorí si svoju prácu robia na základe najnovších vedeckých poznatkov a dodržiavajú medzinárodne uznávané štandardné postupy. Vakcína Sputnik V je neregistrovanou vakcínou, ktorá nemá žiadne povolenia z Európskej liekovej agentúry. Samotné posudzovanie lieku či vakcíny je vedecky podložené, a preto by mali mať občania k dispozícii také vakcíny, ktoré prešli procesom registrácie,“ dodal Kober.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia