Petíciu na podporu slovenských vedcov podpísalo za tri dni viac ako 18-tisíc ľudí

NETKY.SK • 12 Apríl 2021, 10:38 • 2 min
Petíciu na podporu slovenských vedcov podpísalo za tri dni viac ako 18-tisíc ľudí

SLOVENSKO - V petícii autori vyzývajú Eduarda Hegera k verejnému odsúdeniu nenávistných prejavov voči pracovníkom Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv a Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied. Petíciu podpísalo za tri dni viac ako 18-tisíc ľudí.

slovakia

left justify in out

Petícia na podporu slovenských vedcov je zverejnená na portáli Moja petícia, ktorý spravuje občianske združenie Via Iuris. Organizátorom podpisovej akcie je koordinátorka občianskej platformy Nie v našom meste Martina Strmeňová. V petícii autori vyzývajú predsedu vlády SR Eduarda Hegera k verejnému odsúdeniu nenávistných prejavov a dohľadu nad prešetrením vyhrážok voči pracovníkom Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv  a Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

 

img


Autori súčasne žiadajú, aby boli zverejnené okolnosti a zmluvné záväzky pre nákup a testovanie vakcíny Sputnik V. Chcú tým dosiahnuť zabráneniu ďalších útokov na pracovníkov ŠÚKL a BMC SAV. „Politici ovplyvňujú verejnú mienku, je ich povinnosťou zvyšovať dôveru v štátne inštitúcie a rozhodnutia odborníkov. V čase krízy a celosvetovej pandémie Covid-19 o to viac,“ napísali. Z daného dôvodu vyzývajú Hegera, aby sa verejne zastal a podporil štátne inštitúcie a expertné stanoviská odborníkov, ktorí v týchto inštitúciách pracujú.

 

Mohlo by vás zaujímať: ŠÚKL treba chrániť, lebo sa chová zodpovedne, odborne a nezávisle, tvrdí Kolíková

 

img

Expremiér a súčasný minister financií SR Igor Matovič vo svojom tlačovom vyhlásení z 9. apríla potvrdil, že Rusko požiadalo Slovensko o vrátenie 200-tisíc dávok vakcín Sputnik V, ktoré sú šesť týždňov uskladnené na Slovensku. „Dôvod, prečo sa rozhodli vypovedať zmluvu, je, že sa cítia mimoriadne poškodení tým, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv zveril posúdenie tejto vakcíny neregistrovanému laboratóriu,“ povedal Matovič. Doplnil, že výsledky z neho zaplavili celý svet a mimoriadnym spôsobom to narušilo reputáciu vakcíny. Dodal, že rozčarovanie ruskej strany plne chápe.

Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied sa voči tomuto tvrdeniu dôrazne ohradilo. Ako uviedlo centrum vo svojom stanovisku, osem zo štrnástich skúšok sa vykonalo v laboratóriách, ktoré sú registrované v európskej databáze EudraGMP a certifikované na vykonávanie mikrobiologických, chemických a biologických skúšok liekov. Ďalších šesť skúšok sa má uskutočniť vo vedeckých laboratóriách Virologického ústavu BMC SAV. O tom bolo podľa centra vopred upovedomené Ministerstvo zdravotníctva SR aj ŠÚKL.

 

Podobný článok: Naď sa vyjadril, že pokiaľ je vakcína kvalitná, ľudia by sa ňou mali dať zaočkovať



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies