Dobré noviny
Minister Gröhling: Od budúceho pondelka sa do škôl vrátia tieto ročníky
TASR
TASR

Minister Gröhling: Od budúceho pondelka sa do škôl vrátia tieto ročníky

Ilustračné foto
Ilustračné foto — Foto: TASR/Ján Krošlák

Od 19. apríla budú otvorené 8. a 9. ročníky základných škôl okrem čiernych okresov.

BRATISLAVA 12. apríla - Od budúceho pondelka (19. 4.) sa majú na Slovensku otvoriť ôsme a deviate ročníky základných škôl (ZŠ) okrem tých, ktoré sú v tzv. čiernych okresoch. Na pondelkovej tlačovej konferencii to oznámil minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Doplnil, že od pondelka 26. apríla sa školstvo bude preklápať do regionálneho COVID automatu, pričom v červených okresoch sa má kompletne otvoriť aj druhý stupeň ZŠ a prvé štyri ročníky osemročných gymnázií. Zároveň podľa ministra prichádza do úvahy, že od 26. apríla by sa mohli v ružových okresoch otvoriť stredné školy.

Čierne a bordové okresy

Čierne okresy ostanú od 26. apríla v režime, ktorý platil plošne doposiaľ. Otvorené v nich teda budú materské školy, prvý stupeň ZŠ či stredné zdravotnícke školy a ostane tiež možnosť prezenčnej výučby v malých skupinách.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS).
Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR/Martin Baumann

V bordových okresoch majú byť nad rámec už otvorených škôl a školských zariadení v čiernych okresoch otvorené aj ôsme a deviate ročníky ZŠ, poradenské centrá a tiež centrá voľného času a jazykové školy na individuálnu výučbu.

Čo platí aj naďalej?

V červených okresoch má byť od tohto dátumu otvorený aj celý druhý stupeň ZŠ a prvé štyri ročníky osemročných gymnázií. V ružových okresoch by sa mohli otvoriť aj SŠ, jazykové školy, centrá voľného času a základné umelecké školy na skupinovú výučbu.

Generálna riaditeľka sekcie predprimárneho a základného vzdelávania ministerstva školstva SR Katarína Kalašová.
Generálna riaditeľka sekcie predprimárneho a základného vzdelávania ministerstva školstva SR Katarína Kalašová. Foto: TASR/Martin Baumann

Naďalej podľa rezortu školstva platí, že v prípade nákazy môže riaditeľ so súhlasom zriaďovateľa alebo regionálneho úradu verejného zdravotníctva zatvoriť školu alebo triedu, kde sa objaví pozitívny prípad, tak ako to stanovuje COVID školský semafor.

Spolu múdrejší

Šéf rezortu tiež pripomenul, že školy sa môžu pri návrate detí oprieť o rozbehnutý projekt doučovania Spolu múdrejší v hodnote pol milióna eur, ktorý pomôže žiakom s možnými ťažkosťami s učivom. Ministerstvo už požiadalo o vyčlenenie ďalšieho milióna eur na rozšírenie projektu. V lete na túto iniciatívu nadviaže projekt Letné školy.

Bližšie informácie o otváraní škôl vrátane rozhodnutia ministra školstva, manuálu Návrat do škôl 2021, mapy okresov či metodického usmernenia k výučbe počas návratu do škôl majú zverejniť na webe ministerstva školstva.

Ak ste sa ocitli v psychicky náročnej životnej situácii vy alebo vaši blízki, prípadne pociťujete úzkosť, depresívne nálady a súčasná kríza spojená s tlakom sa pre vás stáva psychicky neúnosnou, vyhľadať pomoc nie je prejavom slabosti či zlyhania. Kontaktujte odborníkov z Ligy za duševné zdravie na bezplatnom telefónnom čísle 0800 800 566. Prípadne môžete využiť služby e-mailovej poradne s konkrétnym odborníkom. Viac sa dozviete na webe linkanezabudka.sk.

Už ste čítali?