Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Pre rómskeho umelca M. Ráca bol minulý rok najúspešnejším v kariére

Na archívnej snímke sochár a maliar Miloš Rác, 2016. Foto: TASR/Dano Veselský

Jeho abstraktné maľby mohli napriek celosvetovej pandémii obdivovať na slovenských ambasádach v metropolách Kanady, Rumunska i Bulharska.

Považská Bystrica 11. apríla (TASR) – Pre maliara a sochára Považskobystričana Miloša Ráca bol minulý rok paradoxne jedným z najúspešnejších v jeho umeleckej kariére. Jeho abstraktné maľby mohli napriek celosvetovej pandémii obdivovať na slovenských ambasádach v metropolách Kanady, Rumunska i Bulharska. Na všetkých sa zúčastnil osobne a jeho diela zaujali aj veľvyslancov iných krajín.

Rómsky umelec sa abstraktnej maľbe a tiež sochárstvu venuje niekoľko rokov, obrazov namaľoval okolo stovky. Keďže pre pandémiu bolo obmedzené cestovanie, mal viac času venovať sa samotnej tvorbe.

Len v minulom roku som namaľoval asi 30 obrazov a teším sa, ako namaľujem ďalšie. V začiatkoch som sa pri maľovaní doslova trápil. Teraz je to jednoduchšie. Umenie by malo ísť hladko, človek by sa nemal nad tým rozčuľovať. A ak je rozčúlený, nemal by maľovať. Ja mám veľkú fantáziu a akosi mi to ide samé od seba,“ priblížil Rác.

Ako dodal, napriek tomu je robiť abstraktné umenie omnoho ťažšie, ako keď umelec maľuje podľa predlohy. „Abstraktný umelec prenáša na plátno svoje pocity a predstavy a o to je to ťažšie. I preto sú abstraktné diela v zahraničí veľmi cenené,“ doplnil.
Na archívnej snímke socha rómskeho umelca Miloša Ráca v považskobystrickej MG Artgalérii, 2017.
Foto: TASR - Milan Podmaník

Podobne ako celý svet i Miloš Rác netrpezlivo čaká na zlepšenie pandemickej situácie. V lete pripravuje vernisáž v Považskej Bystrici v novo sa rodiacej súkromnej galérii, naplánované má aj výstavy na veľvyslanectvách v Nórsku, Fínsku. Rok by chcel tradične zakončiť výstavou v Považskej Bystrici.

Maľovanie a najmä prezentácia diel na výstavách je podľa neho finančne náročná. Veľkú pomoc mu poskytuje fond na podporu národnostných menšín Kult minor, spolieha sa aj na sľúbenú pomoc od europoslanca Petra Polláka. Jeho veľkým cieľom je zriadiť si v Považskej Bystrici ateliér a podchytiť mladých rómskych umelcov.

Mojim snom je, aby ku mne chodili rómske deti na akúsi exkurziu umenia spojenú s workshopmi. Chcel by som im ukázať aj iné umenie, ako hudba, tanec a spev, kam Rómov všetci škatuľkujú. Rómske deti majú určite talent aj na iné veci. Pokiaľ viem, som pravdepodobne jediným rómskym umelcom na Slovensku, ktorý sa venuje abstraktnej maľbe a bolo by dobré, ak by podobné umenie oslovilo aj mladú generáciu,“ skonštatoval Rác.