Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Už je známy dátum a celý scenár pohrebu princa Philipa, aj či sa ho zúčastnia Harry a Meghan!
Zdielať na

Už je známy dátum a celý scenár pohrebu princa Philipa, aj či sa ho zúčastnia Harry a Meghan!

Archívna reportáž

Na chvíľu akoby prestalo existovať všetko ostatné. Minimálne pre Veľkú Britániu to platí absolútne. Zosnulý princ Philip bol mimoriadne obľúbený a preto teraz ľudí zaujímajú všetky detaily, čo bude nasledovať. Z pochopiteľných dôvodov, všetkých veľmi zaujímalo, či sa pohrebu zúčastnia aj "odrodilci" Harry a Meghan. Už je jasná odpoveď.

Princ Philip, vojvoda z Edinburghu a manžel kráľovnej Alžbety II. vydýchol naposledy v piatok ráno, pričom jeho životná láska bola do poslednej chvíle s ním. Pre kráľovnú začal v tom okamihu platiť predpísaný smútok trvajúci minimálne osem dní, keď nemusí vykonávať žiadnu činnosť spojenú s panovníctvom. Presne na ôsmy deň stanovili aj pohreb. Uskutoční sa v sobotu, 17. apríla, teda len štyri dni pred 95. narodeninami kráľovnej.

Udalosť sa bude konať v súlade s protipandemickými opatreniami a začne sa procesiou nesúcou rakvu zosnulého od brány Windsorského zámku, cez štvoruholníkovú nádvorie, do kaplnky Sv. Juraja. Na Philipovo želanie nepôjde o štátny pohreb, hoci na neho má nárok. Za normálnych okolností by sa poslednej rozlúčky zúčastnilo približne 800 pozvaných, takto je počet stanovený na maximálne 30, čo je v prípade kráľovskej rodiny skutočne len najužší okruh najbližších.

V roku 2017, ako 95-ročný, odišiel princ Philip do "dôchodku":

Už je jasné, že jedno miesto bude patriť aj Harrymu, ktorý okamžite začal organizovať svoj návrat do rodnej Británie, aby sa zúčastnil na pohrebe. Rovnako je už definitívne, že Meghan nepríde, údajne jej to neodporučil pre vysoké štádium tehotenstva jej lekár. Pre Harryho to bude prvé stretnutie s rodinou od odvysielania talkshow Oprah Winfrey pred mesiacom, kde s Meghan obvinili kráľovskú rodinu z nie práve pekných vecí. Zároveň je to aj jedinečná príležitosť si veci vysvetliť a nájsť k sebe opäť cestu s otcom, bratom, švagrinou aj starou matkou - kráľovnou. Bude dokonca kráčať za rakvou bok po boku s princom Williamom, aj princom Charlesom.

Súčasťou ceremónie bude aj národná minúta ticha. Špeciálne upravené vozidlá Land Rover povezú pozostatky princa v rakve po vopred určenej trase lemovanej vojenskými združeniami, ktorých bol princ členom, či mal nad nimi patronát, ako napríklad Kráľovské námorníctvo, Kráľovské letectvo, Štvrtý kráľovský pluk Škótska, Ceremoniálna stráž a Vojenskí rytieri z Windsoru. Rakvu ponesú nosiči vybraní spomedzi princových blízkych priateľov. Osemminútový ceremoniál skončí o tretej popoludní, nasledovať bude minúta ticha a salvy na počesť zosnulého. Princ Philip sa spomedzi členov kráľovskej rodiny dožil historicky tretieho najvyššieho veku. Najstaršia zomrela ako 102-ročná princezná Alice, ktorá zomrel v roku 2004, o dva roky skôr zomrela druhá najstaršia kráľovná Matka vo veku 101 rokov. Tretí je Philip, no všetci veria, že ho predstihne jeho manželka, kráľovná Alžbeta II. Na to potrebuje ešte minimálne päť rokov, čo sa jej pri jej pevnom zdraví a dobrej psychickej a fyzickej náture môže podariť. 

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie