blog

Veľká knižná detektívka odhalila obľúbené diela knižných hrdinov

piatok 9. apríla 2021 10:49
Pi 9.04. 2021 10:49

Počas celého marca 2021 ste spoločne so Sherlockom pátrali po obľúbených dielach našich hrdinov a pomáhali ste mu odhaliť identitu tajomného zlodeja. Dokopy sa v knižnom svete stratilo až 20 diel a veríme, že ste medzi nimi našli aj také, ktoré ste ešte nečítali.

Je lepšie raz vidieť ako stokrát počuť, a preto vám prinášame zoznam všetkých kníh, ktoré ste celý mesiac hľadali. Všetky knižky nájdete, samozrejme, aj v našej knihomoľskej kolekcii 🙂 

Gabriel García Márquez – Sto rokov samoty

Román Sto rokov samoty sa právom označuje za najslávnejšie a najvýznamnejšie dielo svetovej literatúry. Príbeh tvorí množstvo reálnych aj vymyslených epizód a dozviete sa v ňom o krásach, ale aj krutých príhodách šiestich generácií rodiny Buendíovcov z fiktívneho mestečka Macondo.

Gill Sims – Prečo mama pije

Kniha Prečo mama pije, s podtitulom Denník vyčerpanej matky, je pohodová, zábavná a je možné, že v niektorých momentoch spoznáte v hlavnej hrdinke samú seba. 

André Aciman – Daj mi tvoje meno

Táto knižka rozpráva o tom, že aj niekoľkotýždňový vzťah vás môže poznačiť na celý život. Príbeh o láske medzi 17-ročným Eliom a 24-ročným Oliverom je opisom jedného leta na talianskej riviére, kde sa ľahostajnosť zmení na fascináciu, túžbu a strach.

Gary Chapman – 5 jazykov lásky

Každý z nás má svoj jazyk lásky. Niekto chce často počuť slová, ako „ľúbim ťa“ a „si láska môjho života“, niekto iný si zas viac váži skutky toho druhého. 5 jazykov lásky vás naučí, aký druh náklonnosti uprednostňuje váš partner či partnerka, ale zistíte aj to, aký je váš jazyk lásky.

Erlend Loe – Doppler

Doppler, otec dvoch detí, sa vyberie na nevinný výlet na bicykli, počas ktorého spadne v lese. Ako tak leží, pocíti pokoj a harmóniu. Žiadne otravné detské pesničky a otázky ohľadom renovácie kúpeľne. V tomto okamihu na neho doľahne smrť jeho otca a rozhodne sa odsťahovať do lesa, kde zabije losiu samicu a jej mláďa príjme za svojho adoptívneho syna.

Elena Ferrante – Geniálna priateľka

Geniálna priateľka je prvý diel Neapolskej ságy, ktorá vás zavedie do Neapola päťdesiatych rokov. Elena a Lila vyrastajú vo svete chudoby a násilia. Aj keď je každá z nich iná, postupne si k sebe nájdu cestu a stanú sa najlepšími priateľkami.

Stieg Larsson – Muži, ktorí nenávidia ženy

Prvý diel trilógie Millennium prináša píbeh o novinárovi Mikaelovi Blomkvistovi, ktorého poverí priemyselný magnát Henrik Vanger napísaním kroniky svojej rodiny. Skutočným cieľom je objasniť zmiznutie svojej netere Harriet v lete 1966. Blomkvistovi pri písaní pomáha geniálna hackerka Lisbeth Salanderová, ktorá mu pomôže preniknúť do rodinných tajomstiev.

Maud Lucy Montgomery – Anna zo Zeleného domu

Anna zo Zeleného domu je jednou z najobľúbenejších dievčenských literárnych postáv. Temperamentná a citlivá Anna Shirleyová si získala súrodencov Marillu a Mateja, ale aj nás, svojou nekonečnou fantáziou a milými príhodami.

Rich Roll – Moja cesta k ultra

Moja cesta k ultra je spoveďou právnika, ktorý si deň pred svojimi 40. narodeninami uvedomí, že je načase zmeniť spôsob svojho života. Začal bojovať s nadváhou, sedavým spôsobom života a alkoholom. Zlepšil svoju stravu a čo je dôležitejšie, zaradil do svojho programu pravidelný šport. V priebehu pár mesiacov sa z typického človeka stredného veku stala vytrvalostná mašina.

J.K. Rowling – Harry Potter a Ohnivá čaša

Štvrtý diel obľúbeného príbehu o Harrym Potterovi, ktorý túži byť obyčajným chlapcom, ale svet kúziel je vždy plný prekvapení. Na Rokforte sa po sto rokoch pripravuje Trojčarodejnícky turnaj, ktorého sa podľa pravidiel nemôže zúčastniť, ale niekto iný chce, aby Harry bojoval o svoj život. 

Nicholas Sparks – Zápisník jednej lásky

Zápisník jednej lásky je dojímavá knižka o sile lásky medzi Noahom a Allie. Noah stretol svoju budúcu manželku ako 16-ročný a odvtedy si zapisoval do denníka každý spoločný okamih. Vojna a predsudky ich síce na pár rokov rozdelili, ale nakoniec spolu strávia šťastné manželstvo. Teraz je však Allie ťažko chorá a postupne zabúda na svoju lásku.

Louisa May Alcott – Malé ženy

Malé ženy patria medzi obľúbené diela klasickej literatúry. Príbeh štyroch sestier Meg, Jo, Beth a Amy inšpiroval milióny čitateľov po celom svete. Dej sa odohráva počas americkej občianskej vojny, do ktorej narukoval otec rodiny Marchovcov. Jeho manželka a dcéry prežívajú neľahké obdobie sprevádzané chudobou, chorobami a inými problémami.

Kim Scott – Radikálna otvorenosť

Kniha Radikálna otvorenosť sa stala kultovým fenoménom a nachádza uplatnenie v rôznych oblastiach medziľudských vzťahov. Základom radikálnej otvorenosti je osobný záujem a priama konfrontácia, ktorá vás naučí vyjadrovať sa zdvorilo a zároveň jednoznačne.

Astrid Lindgren – Pippi Dlhá pančucha

Pippi Dlhá pančucha je veselé deväťročné dievčatko, ktoré zaujme nevšedným správaním, menom aj výzorom. Žije sama vo vile Vilôčke na okraji mesta spolu s opicou a koňom. Pippi však vôbec nie je smutná, práve naopak. Zažíva množstvo neuveriteľných príbehov.

Wim Hof – Metóda Wima Hofa

Wim Hof si právom zaslúžil prezývku Ľadový muž. Je držiteľom viacerých svetových rekordov vo vytrvalosti a pobyte v chlade. Jeho metóda, ktorú využívajú milióny ľudí, prináša silu, vitalitu a šťastie. Vo svojej knihe predstavuje vlastný životný príbeh, ale aj svoj koncept postavený na niekoľkých pilieroch. 

Suzanne Collins – Hry o život

Hry o život odštartovali úspešnú dystopickú sériu o šestnásťročnej Katniss Everdeen, ktorá sa dobrovoľne prihlási do Hier o život namiesto svojej mladšej sestry. Začína sa boj na život a na smrť v podobe krutej televíznej reality šou v postapokalyptickej Amerike. 

Peter Mayle – Dobrý ročník

Hlavný hrdina románu Dobrý ročník, Max Skinner, má už po krk londýnskeho finančného sveta, a tak sa presťahuje na francúzsky vidiek, kde zdedil po otcovi dom spolu s vinicou. Predstavuje si pokojnú idylku, ale čoskoro zistí, že nič nie je tak, ako si vysníval.

Fredrik Backman – Muž menom Ove

Román Muž menom Ove o starom frflošovi humorne stvárňuje celý rad situácií, ktoré všetci dobre poznáme. Ove je starší pán, ktorý je večne nevrlý, zatrpknutý, ale ukrýva sa v ňom dobré srdce. Po smrti milovanej ženy sa stal z neho samotár a pomaly stráca zmysel života. Keď sa do domu naproti prisťahujú mladí hluční susedia, zrazu sa jeho život úplne zmení.

John Boyne – Úžasná cesta Barnabyho Brocketa okolo sveta

Knižka Úžasná cesta Barnabyho Brocketa okolo sveta nie je určená iba pre deti. Tento šialený príbeh o rodine Brocketovcov zaujme aj starších čitateľov. Brocketovci sú nudní, vážení a neobyčajné veci nemajú v ich živote miesto. Potom však prišiel Barnaby, ktorý sa odmietal podriadiť gravitácii a na prekvapenie všetkých nechodil, ale lietal.  

Philip K. Dick – Muž z vysokého zámku

Muž z vysokého zámku od obľúbeného autora Philipa K. Dicka vás vráti do roku 1962, kedy po americkej kapitulácii v Kalifornii vládne japonská okupačná správa. Po Amerike však koluje kniha, ktorá tvrdí, že druhá svetová vojna skončila úplne inak. 



Monika Floreková

copywriterka

Monika Floreková má v Martinuse na starosti písanie textov, vymýšľanie kampaní a iných hravých aktivít, ktoré pre vás s láskou robíme :-) Na našom Youtube kanáli pre vás pravidelne pripravuje výber knižných noviniek.

Články autora